Prima pagină » Știri externe » Principalele state care şi-au anunţat poziţia faţă de independenţa Kosovo

Principalele state care şi-au anunţat poziţia faţă de independenţa Kosovo

Statele Unite au recunoscut luni independenţa Kosovo, în timp ce marile ţări europene şi-au declarat intenţia de a face acest lucru, la o zi după ce Priştina a anunţat separarea sa de Belgrad.
Principalele state care şi-au anunţat poziţia faţă de independenţa Kosovo
19 feb. 2008, 09:30, Știri externe

Serbia se opune acestei decizii, preşedintele şi premierul declarând că ţara "nu va recunoaşte niciodată un Kosovo independent". O atitudine similară o au şi ruşii, aliaţi fideli ai sârbilor pe toată durata negocierilor cu liderii albanezi, Moscova sperând într-o anulare a declaraţiei unilaterale de suveranitate a Kosovo de către Consiliul de Securitate al ONU.

O serie de alte state, în frunte cu Statele Unite, au recunoscut sau şi-au declarat intenţia de a recunoaşte noul stat Kosovo. Diplomaţii Turciei, Franţei şi Marii Britanii au stabilit formal relaţii diplomatice cu Priştina luni, când liderii kosovari le-au mulţumit primelor ţări care au recunoscut independenţa Kosovo

 

STATE CARE AU RECUNOSCUT SAU INTENŢIONEAZĂ SĂ RECUNOASCĂ INDEPENDENŢA KOSOVO

AFGANISTAN – A fost primul stat care a anunţat luni că recunoaşte independenţa şi susţine Kosovo ca stat independent.

AUSTRALIA – A recunoscut formal Kosovo ca republică independentă, marţi, şi a anunţat că se aşteaptă ca o serie de alte ţări să facă acelaşi lucru în curând, a declarat într-un comunicat ministrul australian de Externe, Stephen Smith

AUSTRIA – Viena şi-a anunţat intenţia de a recunoaşte independenţa Kosovo, a anunţat luni, la Bruxelles, ministrul de Externe Ursula Plassnik, pentru postul naţional de radio.

ALBANIA – Premierul Sali Berisha a declarat că Albania recunoaşte independenţa Kosovo, precizând că aceasta va ajuta economic noul stat, oferindu-i acces la porturile sale la Marea Adriatică.

BELGIA – Bruxelles-ul şi-a anunţat intenţia de a recunoaşte independenţa Kosovo până miercuri.

BULGARIA – Ministrul bulgar de Externe, Ivailo Kalfin, a anunţat că ţara sa intenţionează să recunoască independenţa Kosovo în câteva săptămâni.

DANEMARCA şi FINLANDA – Au anunţat luni că vor recunoaşte independenţa Kosovo.

FRANŢA – Parisul a fost prima capitală europeană care şi-a anunţat intenţia de a recunoaşte independenţa Kosovo, după ce miniştrii europeni de Externe, reuniţi la Bruxelles, au adoptat o declaraţie comună privind viitorul noului stat. UE permite, potrivit declaraţiei, ca fiecare stat membru să ia o decizie individuală în privinţa Kosovo.

GERMANIA – Ministrul german de Externe a anunţat că Guvernul de la Berlin se va reuni miercuri pentru a recunoaşte independenţa noului stat.

ITALIA – Massimo D’Alema, ministrul italian de Externe, a declarat că ţara sa va recunoaşte Kosovo ca stat independent sub supraveghere internaţională.

LITUANIA, LETONIA ŞI ESTONIA – Cele trei ţări baltice care şi-au câştiga independenţa de URSS în 1991, se pregătesc să recunoască independenţa Kosovo, proclamată duminică.

MAREA BRITANIE – Ministrul britanic de Externe David Miliband a anunţat că Guvernul britanic a luat decizia de a recunoaşte independenţa Kosovo.

POLONIA – Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a prezentat Guvernului o moţiune în favoarea recunoaşterii independenţei Kosovo.

STATELE UNITE – Washingtonul a recunoscut oficial Kosovo ca "stat suveran şi independent", potrivit declaraţiilor secretarului de Stat Condoleezza Rice, citate într-un comunicat al diplomaţiei americane.

TURCIA – Ministrul turc de Externe, Ali Babacan, a anunţat că Turcia a decis să recunoască statul Kosovo ca independent.

UNGARIA – Ungaria va începe procedurile pentru recunoaşterea independenţei Kosovo, a declarat ministrul ungar de Externe, Kinga Goncz.

STATE CARE NU RECUNOSC INDEPENDENŢA KOSOVO

AZERBAIDJAN – Fost stat sovietic, Azerbaidjanul, care se confruntă cu un fenomen separatist în Nagorno-Karabah, a declarat că nu va recunoaşte independenţa Kosovo.

CIPRU – Ministrul cipriot de Externe Erato Kozakou-Marcoullis a declarat că independenţa Kosovo este "nulă din punct de vedere juridic" şi constituie "o încălcare a integrităţii teritoriale" a Serbiei.

GEORGIA – Tblisi a sugerat luni că nu se pregăteşte să recunoască independenţa Kosovo, potrivit ministrului său de Externe David Bakradze.

ROMÂNIA – Bucureştiul a anunţat că nu va recunoaşte independenţa Kosovo, dar nu va bloca o decizie a UE în acest sens.

REPUBLICA MOLDOVA – Chişinăul a apreciat luni că proclamarea independenţei Kosovo reprezintă "un factor de destabilizare în Europa".

SPANIA – Madridul, care se confruntă cu separatiştii basci şi catalani, a declarat că nu va recunoaşte noul stat, precizând însă că îşi va menţine trupele în cadrul KFOR.

SRI LANKA – Confruntată cu violenţe cauzate de separatiştii tamili, Sri Lanka a declarat că nu recunoaşte independenţa Kosovo, pe care o consideră o ameninţare la adresa "păcii mondiale".

VIETNAM – Membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, Vietnamul a declarat că se opune declaraţiei de independenţă.

 

STATE CARE AU ANUNŢAT CĂ VOR LUA O DECIZIE ULTERIOR

CANADA – Guvernul Canadei – ţară unde au avut loc două referendumuri privind independenţa provinciei Quebec – "evaluează" situaţia creată după declararea independenţei Kosovo, a anunţat luni Ministerul candian de Externe

CEHIA condiţionează recunoaşterea independenţei Kosovo de recunoaşterea acesteia de către majoritatea statelor europene şi de comportamentul Guvernului din Kosovo, a declarat ministrul ceh al Afacerilor Externe, Karel Schwarzenberg.

GRECIA – Ministrul grec de Externe a anunţat că ţara sa se va pronunţa într-o etapă ulterioară în privinţa independenţei Kosovo, după ce va examina consecinţele acestei situaţii asupra securităţii regionale şi intereselor sale.

OLANDA – Ministrul olandez de Externe a precizat că Olanda va lua o decizie după ce va studia conţinutul Constituţiei şi comportamentul autorităţilor kosovare faţă de respectarea drepturilor omului.

SLOVACIA – Reticentă în privinţa Kosovo, Slovacia a anunţat luni că nu va recunoaşte independenţa "momentan", dar va reanaliza problema în următoarele patru luni, în funcţie de evoluţia situaţiei din regiune.