Cel de-al doilea candidat la funcţia de preşedinte al ţării, a cărui alegere urmează să aibă loc la 23 octombrie în Parlamentul Republicii Moldova, va fi numit doar pentru a respecta legislaţia, au precizat liderii coaliţiei aflată la putere.
Candidatul coaliţiei la funcţia de şef al statului, Marian Lupu, deputat şi lider al Partidului Democrat (PD), a declarat că în Constituţia moldoveană „nu este stipulat expres că este nevoie de doi candidaţi, dar există un aviz al Curţii Constituţionale care cere acest lucru”. Lupu a adăugat că nu s-a discutat încă cine va fi această persoană şi că urmează să aibă loc discuţii în acest sens.
Premierul moldovean, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a declarat, de asemenea, că această candidatură „nu va fi o alternativă puternică”. „Noi (coaliţia) toţi îl vom vota pe Marian Lupu, pentru că acesta este candidatul nostru. Al doilea va fi doar ca echilibru”, a precizat el.
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL), susţine că acest candidat „nu va fi o persoană importantă şi pe măsura lui Lupu, ci va fi (nominalizat) doar pentru respectarea legislaţiei„.
Vicepreşedintele Parlamentului, Serafim Urechean, liderul Alianţei Moldova Noastră (AMN), a declarat că aceasta este într-adevăr „o situaţie din care (coaliţia) trebuie să iasă”.
Candidatura lui Marian Lupu a fost propusă de 26 de deputaţi din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. Comuniştii au anunţat că nu-l vor vota pe Lupu, dar nu au precizat dacă vor propune un candidat. Totodată, PCRM nu a anunţat dacă va lua parte sau nu la votarea viitorului şef al statului.
Pentru alegerea acestuia în Parlament, coaliţia aflată la putere mai are nevoie de opt voturi. În cazul în care Legislativul nu reuşeşte din două încercări să aleagă un nou preşedinte al Republicii Moldova, Parlamentul este dizolvat şi sunt organizate alegeri anticipate. Legea precizează, de asemenea, că Parlamentul nu poate fi dizolvat de două ori în acelaşi an. Astfel, noi alegeri legislative ar putea avea loc cel mai devreme în 2010.