Potrivit documentelor, Al-Qaida a căutat informaţii despre mărimea şi construcţia petrolierelor. Gruparea teroristă a stabilit că ar fi mai uşor de distrus navele prin amplasarea unor bombe la bord şi au fost recomandate teste, a precizat FBI. Totuşi, oficialii americani au declarat că nu există „o ameninţare specifică sau iminentă”.
„În 2010 a fost un interes constant al membrilor Al-Qaida să atace petroliere şi infrastructuri comerciale petroliere pe mare”, susţine Departamentul pentru Securitate Internă. Complotul era însă în stadiul de intenţie.
Administraţia americană a declarat că nu ridică nivelul de alertă teroristă, însă o avertizare a fost trimisă companiilor din industria de petrol şi gaze.
Ameninţarea la adresa petrolierelor sugerează că Al-Qaida a adoptat strategia piraţilor somalezi, care au avut un succes remarcabil în ultimii ani flosind ambarcaţiuni mici pentru a captura navele din largul coastei Africii de Est.
Administraţia americană a declarat că Al-Qaida spera că distrugerea unui petrolier, împreună cu costurile operaţiunilor de curăţare a zonei şi de salvare şi efectele de pe piaţă să conducă la o „criză economică extremă” în Occident.
Dar experţii susţin că Al-Qaida a supraestimat probabil pierderile pe care un singur petrolier le-ar putea provoca industriei.
Un petrolier transportă aproximativ două milioane de barili de petrol, cantitate suficientă pentru a satisface cererile la nivel mondial pentru o jumătate de oră.