- Home
- Externe
- NAGASAKI, (10.08.2015, 08:54)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nagasaki cere abolirea armelor nucleare la 70 de ani de la bombardamentul atomic american
Oraşul Nagasaki a marcat duminică 70 de ani de când a fost bombardat atomic prin îndemnuri la abolirea armelor nucleare şi oprirea eforutilor Guvernului Shinzo Abe de a slăbi restricţiile impuse armatei japoneze, relatează AP în pagina electronică.
Urmărește
720 afișări
Nagasaki cere abolirea armelor nucleare la 70 de ani de la bombardamentul atomic american (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Un reprezentant al supravieţuitorilor catastrofei a declarat în cadrul ceremoniei anuale, la care asista inclusiv premierul Shinzo Abe, că legislaţia în domeniul securităţii introdusă de către Guvernul condus de acesta este contrară dorinţei supravieţuitorilor tragediei şi "va conduce la război".
"Nu putem accepta acest lucru", a subliniat Sumiteru Taniguchi, în vârstă de 86 de ani, după ce a descris în termeni şocanţi suferinţa şi modul în care au murit alţi oameni în atacul atomic de pe 9 august 1945 asupra oraşului Nagasaki.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Reprezentanţi din 75 de ţări, inclusiv ambasadorul Statelelor Unite Caroline Kennedy, s-au aflat printre persoanele care s-au reunit sub un baldachin alb, înalt, care să le protejeze de cele 31 de grade Celsius, duminică dimineaţa, în Parcul Păcii din oraş.
Un clopot a răsunat, iar participanţii au păstrat un moment de tăcere la ora locală 11.02 (5.02, ora României), momentul în care un bombardier american de tip B-92 a largat bomba atomică, omorând peste 70.000 de persoane şi determinând Japonia să capituleze, ceea ce a condus la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Prima bombă atomică, largată la Hiroshima, cu trei zile mai înainte, a ucis aproximativ 140.000 de persoane.
Proiectele legislative ale lui Abe în domeniul securităţii, despre care afirmă că sunt necesare pentru a consolida capacităţile de disuasiune ale Japoniei în faţa ameninţărilor tot mai puternice din regiune, se lovesc de o opoziţie publică rigidă. Aceste proiecte modifică limitările de natură constituţională care reduc armata la autoapărare, permiţând forţelor japoneze să apere aliaţi în circumstanţe limitate.
Primarul oraşului Nagasaki Tomihisa Taue a evocat, în faţa participanţilor la ceremonie, "neliniştea generalizată" în legătură cu aceste proiecte, care au trecut de Camera inferioară a Parlamentului şi se află în prezent în Senat.
"Îndemn Guvernul Japoniei să asculte aceste voci şi să liniştească îngrijorările", a declarat Taue.
Secretarului general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat într-un mesaj, la fel ca Taue şi alţii, la abolirea armamentului nuclear.
"Mă alătur din toată inima acestui îndemn de raliere la nivel mondial: fără alte Nagasaki, fără alte Hiroshime", este citat spunând Ban Ki-moon în mesajul citit de către Kim Won-soo, Înaltul Reprezentant ONU pentru Dezarmare.
Shinzo Abe a promis, într-o scurtă alocuţiune, că Japonia, singura ţară care a cunoscut experienţa atacurilor nucleare, va căuta să joace un rol de prim-plan în dezarmarea nucleară a lumii.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe