Locuitorii Insulei Tonga spun că mai mult de 80% din populaţie a fost afectată din cauza dezastrului natural care a avut loc. Trei persoane şi-au pierdut viaţia în timpul tsunami-ului.
Înainte de erupţie, insula vulcanică Tonga era formată din două insule separate, unite de un nou teren format în 2015.
NASA spune că explozia a fost atât de puternică, încât noul pământ a dispărut, împreună cu alte “bucăţi mari” din cele două insule vechi, potrivit
BBC.
Emisia pe scară largă de cenuşă vulcanică, gaze şi particule din erupţie s-a dovedit a fi o provocare masivă pentru oficialii din Tonga. Imediat după erupţie şi tsunami, au existat temeri că sursele de apă ar fi fost poluate de pătura groasă de cenuşă, crescând riscul de boli precum holera şi diareea.
Cu toate acestea, oficialii au declarat că, testele din ultimele zile au confirmat că apa este potabilă. Chiar şi aşa, cenuşa vulcanică şi emisiile reprezintă în continuare un risc pentru sănătatea locuitorilor.
Guvernul a declarat că 62 de persoane de pe Mango, una dintre cele mai afectate insule, au trebuit să fie mutate pe insula exterioară Nomuka „după ce şi-au pierdut casele şi toate lucrurile personale”. Însă mulţi dintre aceşti rezidenţi ar putea fi mutaţi din nou pe insula principală Tongatapu, din cauza lipsei de alimente şi provizii.
Salvatorii au înfiinţat acolo un spital de campanie după ce clinica existentă a fost devastată de tsunami. Navele şi avioanele care transportau ajutoare externe au sosit în Tonga de săptămâna trecută, după ce localnicii au reuşit în sfârşit să cureţe cenuşa de pe singura pistă de aeroport a insulei. Noua Zeelandă şi Australia au sărit în ajutor şi au trimis echipaje aeriene şi navale, care au sosit cu provizii de mâncare, apă şi truse de prim-ajutor.
Arhipelagul îndepărtat a fost întrerupt timp de cinci zile, deoarece exploziile au întrerupt singurul cablu maritim cu fibră optică care aducea internetul pe insulă. O linie telefonică neregulată a fost restabilită săptămâna trecută, permiţând „apeluri telefonice internaţionale limitate”. Săptămâna aceasta, o navă urma să sosească, pentru a repara cablul de internet. Restabilirea semnalului ar fi durat aproximativ 4 săptămâni.
AUTOR: Diana Zlătescu
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.