- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NASA va efectua zboruri de supraveghere seismică în Haiti şi Republica Dominicană
NASA va efectua zboruri de supraveghere seismică în Haiti şi Republica Dominicană în urma cutremurului devastator din Port-au-Prince, pentru a detecta eventuale semne prevestitoare ale altor cutremure, a anunţat marţi agenţia spaţială americană.
NASA va efectua zboruri de supraveghere seismică în Haiti şi Republica Dominicană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În acest sens, NASA va folosi un sistem radar foarte sofisticat, UAVSAR (Uninhabited Aerial Vehicle Synthetic Aperture Radar), care va permite detectarea eventualelor schimbări în faliile geologice din Hispaniola, insula împărţită de Haiti şi Republica Dominicană, precizează agenţia într-un comunicat.
"UAVSAR ne va permite să suprindem în imagini deformarea suprafeţei solului şi alte modificări geologice legate de cutremurul de la 12 ianuarie", explică Paul Lundgren, din cadrul Jet Propulsuion Laboratory al NASA, Pasadena din California (vest).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
"Aceste imagini ar putea dezvălui semne că replici sau alte cutremure puternice ameninţă să se producă într-o altă parte a aceleiaşi falii", adaugă acesta, precizând totodată că acest sistem radar ar putea să semnaleze şi "un pericol potenţial al alunecărilor de teren".
Sistemul UAVSAR este programat pentru o misiune de observaţie şi măsurare, pe o perioadă de trei săptămâni, a pădurilor tropicale din America Centrală, a activităţilor vulcanice din această regiune şi a siturilor arheologice Maya.
Programul zborurilor la o altitudine de 12.500 de metri va fi extins pur şi simplu pentru a cuprinde Hispaniola, precizează NASA.
UAVSAR emite pulsaţii sub forma unor microunde către sol, care permit detectarea şi măsurarea deformărilor uşoare ale suprafeţei, precum cele provocate de cutremure, vulcani, alunecări de teren sau gheţari.
NASA a mai folosit acest sistem radar sofisticat pentru a observa falia Saint Andreas din California.
UAVSAR a părăsit centrul de cercetare a zborurilor Dryden din Edwards (California), la bordul unui aparat de tip Gulfstream III modificat al NASA la 25 ianuarie.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO