„La 30 septembrie 2009, oraşul Padang din Indonezia a fost afectat de un cutremur de magnitudine 7,6”, au precizat John McCloskey, din cadrul Universităţii din Ulster din Marea Britanie, şi colegii săi, în cadrul unei scrisori publicate într-o revistă de specialitate Nature Geoscience.
„În pofida intensităţii sale, cutremurul nu a produs ruptura faliei Sumatra şi nu a eliberat în mod semnificativ presiunea acumulată pe durata a 200 de ani pe segmentul Mentawai” în apropiere de oraşul Padang, din Indonezia, au estimat specialiştii.
În opinia lor, această porţiune a faliei, situată în zona unde placa Australiană ajunge sub placa Eurasiatică, „se pregăteşte să cedeze” şi „pericolul (producerii) unui seism cu o magnitudine mai mare de 8,5 însoţit de un tsumani este la fel de ridicat”.
Geologii consideră că există riscul ca victimele unui astfel de cataclism să fie la fel de numeroase precum cele ale valului seismic din 2004 din Oceanul Indian, ce a fost provocat de un seism de magnitudine 9,3 şi care s-a soldat cu moartea a peste 220.000 de persoane, majoritatea din insula Sumatra.
Autorii susţin că oraşul Padang, cu o populaţie de 850.000 de locuitori, este cu precădere expus acestui pericol.