Năstase respinge acuzaţiile de corupţie lansate de Financial Times

Publicat: 12 05. 2008, 08:31
Actualizat: 06 11. 2012, 08:53

Adrian Năstase subliniază de la începutul scrisorii că articolul i-a provocat "şoc şi dezamăgire" şi pune sub semnul îndoielii autenticitatea înregistrării audio la care publicaţia britanică a făcut referire în articolul din 2 mai.

"Aş vrea să clarific, odată pentru totdeauna, că nu deţin informaţii privind comiterea unor acte ilegale de către Guvernul României sau de membri ai oricărei agenţii guvernamentale în legătură cu activitatea companiei Eastern Duty Free", adaugă fostul premier.

El a negat că fostul Executiv român ar fi adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru a favoriza companiile româneşti în detrimentul EDF, susţinând că o astfel de decizie a fost promovată la câteva luni după ce contractul companiei britanice cu aeroportul internaţional din Bucureşti a expirat în mod legal şi cu scopul de a combate delicte precum contrabanda, evaziunea fiscală şi alte activităţi ilegale şi pentru a armoniza legislaţia românească cu cea comunitară.

Năstase a subliniat, de asemenea, că EDF a obţinut contractul cu aeroportul Otopeni la începutul anilor ’90 în baza unei proceduri care nu a implicat nici o licitaţie sau alt proces transparent. După ce acest contract a expirat în 2002, spaţiile comerciale utilizate de EDF au fost scoase de autorităţile române la licitaţie publică. Fostul premier aminteşte însă publicaţiei britanice că, începând cu anul 2002, în incinta aeroportului Otopeni nu se mai desfăşoară nici un fel de activitate de tip duty-free.

Adrian Năstase atrage atenţia că toate încercările din partea unor procurori români, "ghidaţi de fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei", de a-l incrimina au fost considerate drept acte neconstituţionale şi respinse de Curtea Supremă de Justiţie din România.