„Naşul AI” spune că există un „pericol serios” - în 5 ani, inteligenţa artificială va deveni mai deşteaptă decât oamenii

Geoffrey Hinton, considerat „naşul inteligenţei artificiale”, şi-a părăsit recent postul de la Google şi a avertizat despre pericolele crescânde pe care le prezintă dezvoltările din acest domeniu.

Urmărește
1319 afișări
Imaginea articolului  „Naşul AI” spune că există un „pericol serios” - în 5 ani, inteligenţa artificială va deveni mai deşteaptă decât oamenii

Wikipedia Commons

Hinton este un informatician britanic care a contribuit semnificativ la crearea şi popularizarea reţelelor neuronale artificiale, o tehnologie care permite sistemelor informatice să înveţe şi să rezolve probleme complexe.

Într-un interviu recent cu NPR, Hinton a spus că există un „pericol serios” ca „să avem lucruri mai deştepte decât noi destul de curând şi că aceste lucruri ar putea avea motive rele şi să preia controlul”.

El a cerut politicienilor şi liderilor din industrie să se gândească acum ce să facă în legătură cu această problemă.

Hinton a spus că lumea ar putea fi foarte aproape de a crea inteligenţa artificială generală, care are capacitatea de a înţelege sau învăţa orice sarcină intelectuală pe care o poate face un om.

Iniţial, credea că acest lucru se va întâmpla peste 30-50 de ani, dar acum crede că ar putea fi doar cinci ani distanţă.

Hinton a spus că nu este posibil să se oprească cercetarea în domeniul inteligenţei artificiale, pentru că aceasta va continua în alte ţări, cum ar fi China. El a subliniat că există multe beneficii ale inteligenţei artificiale şi a afirmat că liderii trebuie să investească multe resurse şi eforturi pentru a vedea dacă este posibil să „păstrăm controlul chiar şi atunci când sunt mai deştepţi decât noi”.

În ultimele două decenii, aplicaţiile cu inteligenţă artificială au luat amploare, de la motoarele de căutare web avansate (de exemplu, Google Search), sisteme de recomandare de pe YouTube , Amazon şi Netflix, asistenţi virtuali vocali (cum ar fi Siri, Cortana şi Alexa ), automobile cu conducere autonomă (de exemplu, Waymo ), chatboţi cu inteligenţă artificială generativă  (ChatGPT, Bing AI şi Bard), instrumentele de generare artistică (Midjourney şi DALL-E), şi sistemele de AI din jocuri de strategie (cum ar fi şahul şi Go). 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici