Naţiunile Unite anunţă că atacul de la Mazar-i-Sharif nu va afecta prezenţa ONU în Afganistan
Atacul de vineri, soldat cu moartea a şapte membri ai personalului ONU, „nu va afecta prezenţa şi activităţile ONU în această perioadă delicată şi crucială”, a spus el, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Kabul.
De Mistura a anunţat transferarea temporară în capitală a 11 angajaţi expatriaţi, deoarece complexul de birouri de la Mazar-i-Sharif a fost complet distrus. „Nu este vorba despre o evacuare. Este un transfer temporar, deoarece birourile nu mai pot fi folosite. Suntem pregătiţi să revenim (la Mazar-i-Sharif) imediat ce ne vom putea reinstala într-un birou cu condiţii de securitate adecvate”, a precizat el.
„Vom urmări situaţia în întreaga ţară, iar prioritatea este securitatea: vom decide ulterior, în funcţie de circumstanţe, transferuri pe teritoriul ţării, însă nu şi în afara acesteia”, a adăugat de Mistura.
El a afirmat că atacul de vineri a fost declanşat de insurgenţi infiltraţi printre manifestanţi, veniţi din provincii aflate la distanţă şi care sunt probabil şi autorii asasinării celor trei membri europeni ai personalului ONU şi a celor patru gărzi nepaleze.
„Insurgenţii, probabil între şapte şi 15 (…) s-au infiltrat printre manifestanţi”, iar unii dintre ei erau înarmaţi, a spus Staffan de Mistura, adăugând că unii dintre aceştia au început să arunce pietre în direcţia clădirii ONU, incitând mulţimea să le urmeze exemplul.
„Din ceea ce am putut reconstitui (…), cei care i-au ucis pe colegii mei sunt insurgenţi infiltraţi”, a afirmat el, precizând că aceştia aveau asupra lor arme de calibru mic, similare celor cu care au fost ucişi angajaţii ONU.
De Mistura a afirmat că, pentru a stabili originea insurgenţilor, se bazează pe mărturiile angajaţilor afgani ai ONU şi pe declaraţiile unora dintre manifestanţii arestaţi, care au recunoscut că au participat la uciderea membrilor ONU. Potrivit mărturiilor, insurgenţii ar fi venit din alte provincii, înm principal Kapisa şi Kandahar.
Reprezentantul în Afganistan al secretarului ONU a criticat forţele de ordine locale, apreciind că „dacă poliţia afgană ar fi amplasat un cordon de securitate între manifestanţi şi clădire, atacul nu ar fi avut loc”.
Autorităţile provinciale şi poliţia au afirmat că „au fost luate prin surprindere” de infiltrarea insurgenţilor printre manifestanţi şi de izbucnirea violenţelor, a spus el.
Manifestaţia de vineri de la Mazar-i-Sharif a fost organizată în semn de protest faţă de gestul unui pastor extremist american, care a incendiat, în SUA, un exemplar al Coranului. „Poliţia nu i-a putut opri” pe manifestanţi, iar gărzile nepaleze ale ONU „nu au deschis focul”, deoarece „Naţiunile Unite nu trag asupra mulţimii, chiar dacă aceasta reprezintă o ameninţare”, a afirmat de Mistura.
El a apreciat însă că incendierea în public a Coranului reprezintă „un gest aberant”. „Mă întreb cum nu poate această persoană care a ars Coranul să înţeleagă că libertatea de exprimare nu înseamnă libertatea de a jigni cultura, religia şi tradiţiile altora”, a adăugat de Mistura.