Naţiunile Unite avertizează sârbii din Bosnia

Naţiunile Unite au lansat marţi un avertisment destinat sârbilor din Bosnia, cu privire la posibilele înclinaţii spre dizolvarea unui stat care luptă pentru a se stabiliza de la sfârşitul războiului din 1995.

Urmărește
407 afișări
Imaginea articolului Naţiunile Unite avertizează sârbii din Bosnia

Milorad Dodik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Valentin Inzko, reprezentantul ONU în Bosnia-Herţegovina, a notat în cadrul Consiliului de Securitate din Bosnia, o serie de declaraţii "incendiare" ale lui Milorad Dodik, preşedintele Republicii Srpska (entitatea sârbă a statului), una dintre cele două structuri politico-administrative ale ţării.

Bosnia şi Herţegovina este constituită din două entităţi semi-autonome, Republica Srpska şi Federaţia Bosniei şi Herţegovinei, care este croat-musulmană, organizare ce datează de la sfârşitul războiului din 1992 - 1995. Ţara se zbate de atunci cu un guvern central lipsit de putere.

Potrivit lui Inzko, comentariile lui Dodik nu fac decât să înrăutăţească situaţia din ultimele şase luni.

"Ce îi poţi răspunde unui conducător politic atunci când acesta declară că Bosnia şi Herţegovina nu îi provoacă atceva decât dezgust şi care se roagă la Dumnezeu să se scindeze cât mai repede?", a spus Inzko.

Raportul acestuia în faţa Consiliului citează deasemenea declaraţile lui Dodik, prin care acesta pretinde separaţia de entitatea croato-musulmană.

"Sunt în continuare convins că (Republica Srpska) se va ridica la statutul de stat independent", a declarat Dodik într-un interviu acordat presei, în luna octombrie. Bosnia şi Herţegovina este un stat putred care nu merită să existe", a declarat acesta tranşant.

"Toate acestea sunt suficient de îngrijorătoare pentru a justifica tragerea acestui semnal de alarmă", a precizat Inzko în faţa Consiliului de Securitate.

"Este total inacceptabil ca la 17 ani după război, anumiţi indivizi să mai pună în discuţie" existenţa Bosniei, a declarat indignată asistenta ambasadoarei Statelor Unite la ONU, Rosemary DiCarlo.

"Intensificarea retoricii naţionaliste şi a provocărilor lansate împotriva statului" Bosnia, vizează subminarea Acordului de la Dayton din 1995, care a pus capăt conflictului, şi-a expus părerea adjunctul ambasadorului Marii Britanii , Michael Tatham, subliniind faptul că pentru a fi admisă in sânul Uniunii Europene sau al NATO, Bosnia trebuie să devină o ţară unită.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici