- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NATO a aprobat strategia de retragere din Afganistan
NATO a aprobat sâmbătă o strategie de retragere din Afganistan, care vizează transferul progresiv al responsabilităţii operaţiunilor de luptă către armata afgană până în 2014, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.
NATO a aprobat strategia de retragere din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Am lansat procesul prin care poporul afgan va redeveni stăpân al propriei sale case", a subliniat Rasmussen, în cadrul unei conferinţe de presă la Lisabona.
Împreună cu preşedintele afgan, Hamid Karzai, "am convenit asupra unui parteneriat pe termen lung care va dura dincolo de misiunea noastră de luptă", a precizat el.
În perioada de tranziţie, în loc să fie în prima linie, trupele internaţionale vor exercita din ce în ce mai mult un rol de sprijin în favoarea armatei afgane, a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Transferul responsabilităţii ar urma să înceapă cel târziu în vara lui 2011 şi va continua până la sfârşitul lui 2014.
"După tranziţie vom rămâne într-un rol de sprijin", a mai afirmat el. "Pentru a spune simplu, dacă talibanii sau altcineva se aşteaptă să ne vadă în afară, pot să uite asta. Vom rămâne cât timp va fi nevoie pentru a termina treaba", a subliniat Rasmussen.
Acest plan major şi aceste angajamente au fost adoptate în prezenţa preşedintelui afgan, precum şi a 20 de parteneri ai ISAF, forţa intermaţională aflată sub comandament NATO, şi a premierului Japoniei, Naoto Kan.
Alţi actori importanţi în Afganistan, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi liderii Uniunii Europene, au fost de asemenea prezenţi.
Preşedintele american, Barack Obama, promisese vineri, într-un articol de presă, că Afganistanul nu va fi abandonat după transferul securităţii către armata afgană, asumată în prezent de circa 150.000 de militari ai ISAF.
Aflată în Afganistan din 2003, Alianţa Nord-Atlantică nu a mai efectuat niciodată o intervenţie armată atât de importantă, îndelungată şi departe de bazele sale.
După decesul de unui militar vineri, bilanţul provizoriu de anul acesta a ajuns la 654 de morţi în rândul forţei internaţionale, un record. În total, circa 2.200 de militari străini au murit în afganistan de la începutul intervenţiei sub comandament american, la sfârşitul lui 2001.
Afganistanul va figura şi pe ordinea de zi a summitului NATO-Rusia, la care va participa şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev, sâmbătă după-amiază, imediat după sfârşitul reuniunii liderilor aliaţi.
Rusia va extinde drepturile de tranzit acordate NATO pentru transportul pe cale ferată al echipamentelor destinate ISAF. De acum, trenurile vor putea face şi drumul retur.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO