NATO a validat planurile sale pentru a contribui la zona de interdicţie aeriană în Libia
NATO a validat planurile întocmite de militarii săi pentru a contribui la zona de interdicţie aeriană în Libia, fără a decide încă, în acest stadiu, să le pună în aplicare, a anunţat marţi secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen.
NATO a validat planurile sale pentru a contribui la zona de interdicţie aeriană în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"NATO a adoptat planurile militare pentru a ajuta la impunerea unei zone de interdicţie aeriană", a declarat Rasmussen la finalul unei reuniuni a reprezentanţilor celor 28 de state membre ale Alianţei.
Potrivit unui diplomat, acest lucru înseamnă că Turcia a renunţat la obiecţiile sale privind finalizarea lucrărilor de planificare, efectuate de mai multe săptămâni de liderii militari ai NATO, cu privire la zona de interdicţie aeriană.
Exprimându-şi îngrijorarea cu privire la posibile victime în rândul populaţiei civile libiene, Ankara a întârziat duminică adoptarea acestor planuri, apreciind că bombardarea Libiei de forţele coaliţiei, începând de la 19 martie, a modificat "parametrii" unei eventuale intervenţii a NATO.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Rasmussen a subliniat că condiţiile în care NATO va contribui la o zonă de interdicţie aeriană au fost "definite în mod clar".
Totuşi, ridicarea blocajului turc nu prevede implicit decizia politică de aplicare a acestor planuri, care nu va interveni mai devreme de câteva zile, a precizat un diplomat.
Secretarul general a confirmat că aliaţii au aprobat executarea planurilor militare prevăzute de NATO şi deja validate pentru o altă misiune, respectiv controlul embargoului asupra armelor cu destinaţia Libia.
În acest scop, "comandantul suprem al operaţiunilor noastre, amiralul James Stravridis, va mobiliza navele şi avioanele NATO în Mediterana centrală", a explicat el.
Aceste forţe aeronavale vor avea ca misiune să "supravegheze, să raporteze şi, dacă va fi necesar, să blocheze ruta navelor suspectate că transportă ilegal arme sau mercenari".
Operaţiunile lor vor fi desfăşurate "în coordonare strânsă cu navigaţia comercială şi organizaţiile regionale. Şi contribuţiile partenerilor NATO la această sarcină comună vor fi binevenite", a precizat Rasmussen.
NATO are ca parteneri în regiune ţări din Maghreb, Egiptul, Israelul şi Iordania, precum şi ţările arabe din Golf.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO