NATO acuză Rusia că a ascuns numărul militarilor care au participat la exerciţiul din Belarus

Rusia a mobilizat mai mulţi militari decât a anunţat la exerciţiile "Zapad 2017", afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pe fondul suspiciunilor că membri ai armatei ruse au fost lăsaţi în Belarus pentru o viitoare invazie.

Urmărește
4110 afișări
Imaginea articolului NATO acuză Rusia că a ascuns numărul militarilor care au participat la exerciţiul din Belarus

NATO acuză Rusia că a ascuns numărul militarilor care au participat la exerciţiul din Belarus

Jens Stoltenberg a făcut aceste declaraţii după ce ambasadorii ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice s-au întâlnit cu ambasadorul Rusiei, Aleksandr Gruşko, în cadrul unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia desfăşurată joi la Bruxelles.

"Aliaţii din cadrul NATO au transmis clar că amploarea şi obiectivele exerciţiului Zapad 2017 au depăşit semnificativ ceea ce anunţase Rusia anterior", a afirmat Jens Stoltenberg, potrivit postului Radio Europe / Radio Liberty şi agenţiei Tass.

"Am convenit ca principiul informărilor reciproce, inclusiv în avans, este util. De asemenea, am stabilit să creştem transparenţa şi predictibilitatea în spaţiul euro-atlantic prin contactele la nivel de comandamente militare", a subliniat secretarul general NATO.

Ucraina a acuzat Rusia că a lăsat trupe în Belarus după recentele exerciţii militare, în contextul în care state membre NATO avertizau în august că Moscova ar putea folosi manevrele ruso-belaruse pentru o viitoare invazie. Deşi Administraţia Vladimir Putin a dat asigurări că Exerciţiul militar "Zapad 2017", desfăşurat recent în Belarus, are caracter defensiv, Viktor Muzhenko, şeful Statului Major al armatei ucrainene, a afirmat că manevrele ruso-belaruse au fost ofensive.

În august, state membre NATO au exprimat temeri că Rusia ar putea folosi echipamente utilizate în manevrele ruso-belaruse pentru o viitoare invazie militară, iar, în contextul în care experţi estimau că la exerciţii ar putea participa 100.000 de militari, Alianţa Nord-Atlantică a cerut Moscovei mai multă transparenţă.

Rusia şi Belarusul au organizat Exerciţiul militar "Zapad 2017" în perioada 14-20 septembrie, în apropierea frontierelor unor state NATO precum Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Moscova a dat asigurări că exerciţiile au caracter "defensiv", urmând să participe doar 13.000 de militari.

Însă experţi occidentali au apreciat că exerciţiile militare au fost un paravan care va permite Rusiei să poziţioneze aproximativ 100.000 de militari în Belarus. Aliaţi NATO au exprimat preocupare că Moscova ar putea lăsa şi echipamente militare în Belarus, care vor putea fi utilizate ulterior dacă preşedintele Vladimir Putin va decide o invazie militară, aşa cum a procedat în Georgia în anul 2008 şi în Ucraina în 2014. Preşedintele Petro Poroşenko afirma la începutul lunii septembrie că exerciţiul militar "Zapad 2017" ar putea fi un pretext pentru invadarea Ucrainei.

Rusia a dat asigurări în mai multe rânduri că temerile asociate manevrelor militare ruso-belaruse sunt nefondate. Adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Fomin, a respins ceea ce a numit drept "mituri" occidentale "despre aşa-numita ameninţare rusă". "Au fost vehiculate cele mai improbabile scenarii. S-a ajuns să se spună chiar că Exerciţiul Zapad 2017 ar fi «o platformă pentru invadarea şi ocuparea» Lituaniei, Poloniei şi Ucrainei", a spus Fomin.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici