Întruniţi la Washington în cadrul celei de-a 75-a aniversare de existenţă a Alianţei, liderii NATO vor avea mai multe discuţii privind nevoia crescută de a-şi intensifica retorica şi de a arăta că sunt serioşi în ceea ce priveşte capacitatea de a descuraja Rusia în caz de nevoie, scrie Euractiv.
Aceştia speră ca mesajul lor să aibă şi mai multă greutate pe teritoriul american, cu perspectiva revenirii lui Trump la Casa Albă după alegerile din noiembrie. Ei se tem că acest lucru ar putea însemna o posibilă temperare a contribuţiilor SUA pentru sprijinirea Ucrainei şi a securităţii fiecărei ţări NATO.
„Cel mai mare cost şi cel mai mare risc vor fi dacă Rusia va câştiga în Ucraina”, a declarat Stoltenberg în faţa unui public format din factori de decizie politică şi militari de rang înalt la Washington. „Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat şeful NATO, potrivit Euractiv.
Anul trecut, în cadrul summitului de la Vilnius, liderii NATO au revizuit planurile de descurajare şi apărare ale alianţei prin adoptarea unui nou plan specific de apărare regională, însă acesta nu dispune în prezent de suficiente capacităţi pentru a face strategia operaţională şi nu include nici ultimele două membre, Suedia şi Finlanda, potrivit mai multor diplomaţi NATO.
Având în vedere intensificarea acţiunilor ruseşti în Ucraina, dar şi ameninţările reprezentate de către Rusia în privinţa securităţii blocului NATO, se aşteaptă ca liderii NATO să îşi reînnoiască angajamentul de a respecta obiectivul alianţei de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare.
Până în acest moment, 23 din cele 32 de state membre NATO au îndeplinit obiectivul minim de 2% din PIB alocat apărării, iar ţări precum Italia, Canada, Spania sau Belgia încă întâmpină obstacole în atingerea acestui prag. Astfel, este probabil ca presiunea să crească asupra celor care nu cheltuiesc suficient, potrivit diplomaţilor NATO, unii dintre aceştia afirmând că cei care ating obiectivul actual „vor trebui aproape sigur să suporte mai mult”.
Summitul NATO se desfăşoară în perioada 9-11 iulie, iar principalele subiecte de discuţie sunt despre consolidarea apărării şi securităţii euro-atlantice, dezvoltarea parteneriatului cu zona Asia-Pacific şi sprijinul pentru Ucraina.