NATO avertizează că Rusia ar putea sabota conductele de gaz şi cablurile de internet din Europa şi America de Nord

Există un "risc semnificativ" ca Rusia să vizeze infrastructura critică din Europa sau America de Nord, inclusiv conductele de gaz şi cablurile de internet, ca parte a confruntării sale cu Occidentul în legătură cu Ucraina, a avertizat un înalt oficial NATO din domeniul informaţiilor.

Urmărește
471 afișări
Imaginea articolului NATO avertizează că Rusia ar putea sabota conductele de gaz şi cablurile de internet din Europa şi America de Nord

NATO avertizează că Rusia ar putea sabota conductele de gaz şi cablurile de internet din Europa şi America de Nord

David Cattler, secretarul general adjunct al NATO pentru informaţii şi securitate, a declarat reporterilor că Rusia "cartografiază în mod activ" infrastructura aliaţilor Ucrainei, atât pe uscat, cât şi pe fundul mării.

Serviciile de informaţii ale Moscovei dispun de "resurse considerabile" pe care Vladimir Putin le-ar putea desfăşura pentru supravegherea infrastructurii, "inclusiv prin utilizarea navelor civile şi a aşa-numitelor nave spion", a adăugat Cattler, potrivit POLITICO.

Ameninţarea pe care o reprezintă gazoductele submarine care aprovizionează Europa a fost expusă în mod clar de sabotajul conductelor Nord Stream în Marea Baltică în septembrie anul trecut. Cattler a declarat că şi cablurile submarine care transportă 95% din traficul de internet sunt, de asemenea, în pericol.

"Vedem un risc semnificativ ca infrastructura critică din Europa şi, potenţial, din America de Nord să fie ţinta Rusiei ca parte a războiului său împotriva Ucrainei", a declarat Cattler.

"Ruşii sunt mai activi decât i-am văzut de ani de zile în acest domeniu", a spus Cattler. "Patrulele lor în Atlantic şi în tot Atlanticul sunt de cele mai multe ori la un nivel mai ridicat decât am văzut în ultimii ani". De asemenea, navele ruseşti "îşi asumă mai multe riscuri" în Marea Baltică şi în Marea Nordului, a adăugat el.

Cablurile de internet sunt considerate ca fiind o vulnerabilitate cheie a infrastructurii. "Puţini oameni sunt conştienţi de cât de dependenţi suntem, în mod colectiv, de un număr limitat de cabluri de fibră optică care formează coloana vertebrală a internetului şi leagă electronic continentele noastre", a declarat Cattler, adăugând că există doar aproximativ 400 de cabluri submarine de transmisie a internetului în lume - iar jumătate dintre acestea ar putea fi desemnate "critice".

"În total, acestea transportă tranzacţii financiare în valoare estimată de 10 trilioane de dolari în fiecare zi", a spus el. "Aceste cabluri sunt cu adevărat un pivot economic".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici