NATO creează echipe speciale pentru a răspunde atacurilor cibernetice
NATO a înfiinţat echipe speciale a căror misiune va fi aceea de a răspunde eventualelor atacuri cibernetice, ca urmare a agresiunii comise în 2007 asupra site-urilor guvernamentale ale Estoniei, membru al Alianţei, a anunţat vineri, la Bucureşti, un oficial de rang înalt.
NATO creează echipe speciale pentru a răspunde atacurilor cibernetice
"A fost o ameninţare foarte clară şi NATO i-a răspuns într-un mod foarte eficient şi rapid găsind mjiloace pentru a-şi consolida sistemele", a declarat oficialul sub acoperirea anonimatului, în ultima zi a summitului NATO, desfăşurat în capitala României.
Potrivit sursei citate, această "experienţă foarte concretă" a condus la o schimbare importantă în gândirea NATO, care a răspuns în principal prin crearea unui Centru de excelenţă pentru apărare cibernetică la Tallinn, a cărui inaugurare oficială este prevăzută pentru 2009.
Estonia este susţinută în acest proiect de Statele Unite, Germania, România, Italia şi Spania.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Israel și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului în Gaza. Trump: „Ostaticii vor fi eliberați rapid”
-
Israel şi Hamas au ajuns la un acord privind încetarea focului în Fâşia Gaza
-
România respinge ameninţările Moscovei: „Sunt aceleaşi teme agresive de propagandă"
-
Hamas şi Jihadul Islamic palestinian au ajuns la un acord privind încetarea focului în Gaza
Pentru a "gestiona consecinţele" atacurilor cibernetice, Alianţa a creat echipe pregătite să intervină în 24 de ore în ţările afectate, asemănătoare celor pe care NATO le-a înfiinţat în cazul eventualelor atacuri chimice, biologice sau radiologice.
Dar un atac cibernetic nu va declanşa un răspuns militar. "Este departe, foarte departe de acest gen de scenariu", a insistat oficialul.
Site-urile Guvernului eston dar şi cele ale băncilor şi altor instituţii au fost ţinta unor atacuri cibernetice în 2007. Oficialii estoni au acuzat Rusia, după ce au descoperit că unele atacuri proveneau de pe serverele administraţiei ruse şi chiar ale biroului preşedintelui Vladimir Putin.
Atacurile s-au produs după mutarea, la sfârşitul lui aprilie 2007, a unui monument dedicat Armatei Roşii şi situat în centrul capitalei estone, situaţie care a declanşat nemulţumirea acestei foste republici sovietice. Anunţul transferului a generat revolte soldate cu un mort.
Moscova a respins orice implicare în atacurile cibernetice, în timp ce autorităţile estone au acuzat Rusia că refuză să coopereze în anchetă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1057. Zelenski: Armata Ucrainei numără 880.000 de soldaţi împotriva a 600.000 de trupe ruse / ISW: Putin nu va renunţa la obiectivele sale de a ocupa în totalitate Ucraina / Atac masiv cu rachete ruseşti asupra Ucrainei / Avioanele de luptă au fost ridicate de la sol în Polonia
-
astăzi, 20:10
Preşedintele PNL explică de ce nu şi-a asumat o candidatură la alegerile prezidenţiale