NATO denunţă acţiunile Rusiei în zona Mării Negre şi contra Republicii Moldova. Germania pledează pentru dialog

  • Alianţa Nord-Atlantică denunţă acţiunile Rusiei în zona Mării Negre şi contra Republicii Moldova
  • Jens Stoltenberg: "Rusia subminează şi destabilizează vecinii, inclusiv Ucraina, Georgia şi Republica Moldova"
  • Heiko Maas speră că în cadrul Consiliului NATO-Rusia va putea exista "dialog foarte intens pentru securitate politică şi încredere"
Urmărește
1250 afișări
Imaginea articolului NATO denunţă acţiunile Rusiei în zona Mării Negre şi contra Republicii Moldova. Germania pledează pentru dialog

Rusia suplimentează capacităţile militare în Europa de Est şi încearcă să destabilizeze ţări vecine, inclusiv Republica Moldova, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, în timp ce Germania pledează pentru dialog, iar SUA aşteaptă predictibilitate în relaţia cu Administraţia de la Moscova.

"Relaţia noastră cu Rusia rămâne foarte dificilă, dar reuniunea de astăzi demonstrează consensul puternic la nivelul aliaţilor şi cu partenerii", a declarat, miercuri, Jens Stoltenberg, după o reuniune a miniştrilor de Externe din cadrul NATO la care au participat şi reprezentanţii Finlandei şi Suediei, precum şi Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell Fontelles.

"În pofida anilor de presiuni şi eforturi de iniţiere a unui dialog semnificativ, Rusia a intensificat comportamentul represiv pe plan intern şi comportamentul agresiv pe plan extern. În Rusia, observăm acţiuni de reprimare a disidenţilor politici şi cerem eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi şi a altor demonstranţi paşnici care au fost arestaţi. Pe plan extern, Rusia subminează şi destabilizează vecinii, inclusiv Ucraina, Georgia şi Republica Moldova. Susţine acţiunile de reprimare din Belarus şi încearcă să se implice în regiunea Balcanii de Vest", a afirmat Jens Stoltenberg, conform stenogramei declaraţiilor, postată pe site-ul NATO.

"Rusia continuă suplimentarea capabilităţilor militare, din Marea Baltică la Marea Neagră, din Orientul Mijlociu în nordul Africii, din Mediterană în zona arctică", a subliniat Jens Stoltenberg, denunţând inclusiv campaniile ruse de propagandă şi dezinformare, precum şi atacurile cibernetice.

"Ca reacţie la acţiunile Rusiei, NATO a implementat cea mai mare consolidare a apărării colective dintr-o generaţie. Am intensificat apărarea hibridă şi cibernetică. Vom rămâne vigilenţi. (...) Aliaţii sunt de acord că trebuie să continuăm revizuirea şi adaptarea capabilităţilor pentru descurajare şi apărare, inclusiv în privinţa ameninţării din ce în ce mai mari a rachetelor ruse. Abordarea noastră dublă combină descurajarea puternică şi apărarea cu deschiderea şi dialogul", subliniază Jens Stoltenberg.

Cu ocazia reuniunii, Heiko Maas, ministrul german de Externe, a exprimat speranţa, potrivit agenţiei DPA, că în cadrul Consiliului NATO-Rusia va putea exista "dialog foarte intens pentru securitate politică şi încredere".

"În ultimă instanţă, eu cred să putem spera să avem cel puţin o relaţie previzibilă şi stabilă cu Rusia", a afirmat, la rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici