- Home
- Externe
- BRUXELLES, (22.11.2016, 16:49)
- Mihai Draghici
NATO denunţă "atitudinea agresivă" a Rusiei şi vrea dialog pentru diminuarea tensiunilor
Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupare privind decizia Rusiei de a instala sisteme de rachete în regiunea Kaliningrad, denunţând o "atitudine agresivă" şi lansând un apel la dialog pentru reducerea tensiunilor.
Urmărește
1518 afișări
NATO denunţă "atitudinea agresivă" a Rusiei şi vrea dialog pentru diminuarea tensiunilor (Imagine: Mediafax Foto)
Instalarea unor sisteme de rachete în apropierea frontierelor NATO "nu va contribui la reducerea tensiunilor sau la restabilirea predictibilităţii în relaţiile bilaterale", a transmis Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat remis agenţiei The Associated Press.
Este necesară mai multă transparenţă în privinţa activităţilor militare, "pentru evitarea incidentelor şi a riscurilor apariţiei unor neînţelegeri", precizează NATO.
Moscova a semnalat că va amplasa sisteme antirachetă S-400 şi rachete balistice de tip Iskander în regiunea Kaliningrad, situată la frontiera cu ţări NATO precum Polonia şi Lituania. Există informaţii că Rusia ar instala şi baterii de rachete Bastian în Kaliningrad.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Veşti bune pentru români: A crescut nivelul deducerii personale
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia. Favorit este preşedintele în exerciţiu
-
Simion: Nu ne eschivăm, este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală
Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, la summitul din iulie, un plan de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice, o decizie criticată dur de Rusia, care a ameninţat cu măsuri simetrice.
Ţări membre NATO au fost supuse presiunilor Statelor Unite pentru a accepta sisteme antibalistice, a acuzat luni preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, avertizând cu măsuri similare şi apreciind că Alianţa Nord-Atlantică creează ameninţări externe pentru a impune reguli ţărilor membre. "Nu înţeleg logica partenerilor noştri. Uneori pare că încearcă să instituie disciplina în Alianţa Nord-Atlantică, pentru a obliga ţările membre să se conformeze. De aceea, au nevoie de un inamic extern. În pofida tuturor îngrijorărilor stârnite de Iran, se pare că această ţară nu se ridică la nivelul rolului de inamic extern. Atunci când o ţară aderă la NATO, îi este imposibil să opună rezistenţă unui lider NATO precum Statele Unite, care ar putea impune găzduirea unor sisteme de genul celui antirachetă, a unor noi baze militare sau a unor sisteme de atac. Iar Rusia ce ar trebui să facă!? Suntem forţaţi să luăm contramăsuri, adică să îndreptăm sistemele noastre de rachete spre instalaţiile pe care le considerăm ameninţări. Situaţia devine tensionată", a afirmat liderul rus.
Săptămâna trecută, Vladimir Putin a avertizat că Rusia va trebui să neutralizeze toate ameninţările la adresa securităţii, inclusiv cele generate de sistemul antirachetă al NATO.
Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.
Citeşte şi: Donald Trump nu intenţionează să ceară continuarea anchetelor în cazul lui Hillary Clinton
Citeşte şi: Sentinţa de condamnare la închisoare pe viaţă pronunţată împotriva lui Mohamed Morsi a fost anulată
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Armata germană va crea o nouă divizie dedicată exclusiv apărării teritoriale. Aceasta va aduce sub comanda sa toate unitățile de rezervă existente
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe