- Home
- Externe
- BRUXELLES, (22.11.2016, 16:49)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NATO denunţă "atitudinea agresivă" a Rusiei şi vrea dialog pentru diminuarea tensiunilor
Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupare privind decizia Rusiei de a instala sisteme de rachete în regiunea Kaliningrad, denunţând o "atitudine agresivă" şi lansând un apel la dialog pentru reducerea tensiunilor.
Urmărește
1517 afișări
NATO denunţă "atitudinea agresivă" a Rusiei şi vrea dialog pentru diminuarea tensiunilor (Imagine: Mediafax Foto)
Instalarea unor sisteme de rachete în apropierea frontierelor NATO "nu va contribui la reducerea tensiunilor sau la restabilirea predictibilităţii în relaţiile bilaterale", a transmis Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat remis agenţiei The Associated Press.
Este necesară mai multă transparenţă în privinţa activităţilor militare, "pentru evitarea incidentelor şi a riscurilor apariţiei unor neînţelegeri", precizează NATO.
Moscova a semnalat că va amplasa sisteme antirachetă S-400 şi rachete balistice de tip Iskander în regiunea Kaliningrad, situată la frontiera cu ţări NATO precum Polonia şi Lituania. Există informaţii că Rusia ar instala şi baterii de rachete Bastian în Kaliningrad.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, la summitul din iulie, un plan de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice, o decizie criticată dur de Rusia, care a ameninţat cu măsuri simetrice.
Ţări membre NATO au fost supuse presiunilor Statelor Unite pentru a accepta sisteme antibalistice, a acuzat luni preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, avertizând cu măsuri similare şi apreciind că Alianţa Nord-Atlantică creează ameninţări externe pentru a impune reguli ţărilor membre. "Nu înţeleg logica partenerilor noştri. Uneori pare că încearcă să instituie disciplina în Alianţa Nord-Atlantică, pentru a obliga ţările membre să se conformeze. De aceea, au nevoie de un inamic extern. În pofida tuturor îngrijorărilor stârnite de Iran, se pare că această ţară nu se ridică la nivelul rolului de inamic extern. Atunci când o ţară aderă la NATO, îi este imposibil să opună rezistenţă unui lider NATO precum Statele Unite, care ar putea impune găzduirea unor sisteme de genul celui antirachetă, a unor noi baze militare sau a unor sisteme de atac. Iar Rusia ce ar trebui să facă!? Suntem forţaţi să luăm contramăsuri, adică să îndreptăm sistemele noastre de rachete spre instalaţiile pe care le considerăm ameninţări. Situaţia devine tensionată", a afirmat liderul rus.
Săptămâna trecută, Vladimir Putin a avertizat că Rusia va trebui să neutralizeze toate ameninţările la adresa securităţii, inclusiv cele generate de sistemul antirachetă al NATO.
Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.
Citeşte şi: Donald Trump nu intenţionează să ceară continuarea anchetelor în cazul lui Hillary Clinton
Citeşte şi: Sentinţa de condamnare la închisoare pe viaţă pronunţată împotriva lui Mohamed Morsi a fost anulată
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 06:45
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu e pe primul loc. Diferenţă dintre Ciolacu şi Lasconi a scăzut din nou: sub 7500 de voturi. Mai sunt de numărat câteva zeci de secţii din Bucureşti, Marea Britanie, SUA şi Canada
-
astăzi, 06:20
Cum a votat Diaspora pentru preşedintele României. Mai sunt de numărat voturi în SUA şi Canada