NATO este pregătită să intervină în Libia dacă primeşte mandat

NATO apreciază că timpul începe să preseze în ceea ce priveşte evoluţia evenimentelor din Libia, Alianţa Nord-Atlantică fiind pregătită să intervină în această ţară, în cazul în care primeşte mandat, a declarat joi secretarul general al organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen.

Urmărește
51 afișări
Imaginea articolului NATO este pregătită să intervină în Libia dacă primeşte mandat

NATO este pregătită să intervină în Libia dacă primeşte mandat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Timpul continuă să preseze (...) NATO se consultă, de mai multe zile, cu alte organizaţii internaţionale şi regionale şi urmăreşte desfăşurarea evenimentelor, care se succed cu rapiditate", a declarat el, în deschiderea unei reuniuni de două zile a miniştrilor Apărării din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, care s-a concentrat, joi, asupra Libiei.

"În calitate de alianţă militară şi actor internaţional responsabil, NATO se obligă, în prezent, să ia în calcul orice eventualitate, în cadrul unei planificări precaute. Este ceea ce facem" acum, a subliniat Rasmussen.

Poate fi vorba despre susţinerea unei operaţiuni de tip umanitar, "dar suntem pregătiţi să luăm în calcul şi alte opţiuni, dacă va fi necesar", a adăugat el, anunţând că acesta este subiectul "de astăzi" al dezbaterilor între cei 28 de miniştri.

NATO, a declarat el, trebuie să aibă îndeplinite trei condiţii înainte de a acţiona. "Dacă este demonstrată nevoia, dacă mandatul juridic este clar, iar susţinerea regională fermă, suntem pregătiţi să oferim ajutorul nostru", a declarat el.

NATO, a continuat Rasmussen, a extins, deja, supravegherea aeriană din sectorul central al Mediteranei, crescând la 24 de ore, în loc de zece ore cât era anterior, timpul de patrulare a avioanelor sale radar, de tip Awacs, mobilizate în sector de la sfârşitul lui 2009, în cadrul eforturilor de prevenire a terorismului.

Măsura a fost pusă în aplicare de joi dimineaţa, a precizat, pentru AFP, un diplomat din cadrul NATO.

În ceea ce priveşte eventualitatea unei zone de interdicţie în spaţiul aerian al Libiei, propusă în Consiliul de Securitate al ONU de Franţa şi Marea Britanie, nu toate ţările din cadrul NATO sunt pe aceeaşi lungime de undă.

Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, nu a ascuns faptul că este "sceptic" în legătură cu acest subiect, la sosirea sa la un prânz cu omologii săi din cadrul Uniunii Europene (UE). Această întâlnire a fost, de asemenea, dedicată Libiei, ţară în care au loc, de trei săptămâni, lupte între opozanţii colonelului Muammar Kadhafi şi susţinătorii regimului acestuia.

"Nu vrem să fim atraşi într-un război în Africa de Nord", a declarat Westerwelle.

De asemenea, într-un proiect al declaraţiei finale a summitului Uniunii Europene de vineri, consacrat crizei libiene, la care urmează să participe şi cancelarul german, Angela Merkel, liderii europeni afirmă că "susţin planificarea, împreună cu ţările NATO şi alţi parteneri, inclusiv din regiunea (Orientul Mijlociu/Africa de Nord), care să le permită să fie pregătiţi să contribuie la a face faţă oricăror eventualităţi, în funcţie de evoluţia lucrurilor, inclusiv prin (instituirea) unei zone de interdicţie aeriană".

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, asista, joi după-amiaza, la reuniunea NATO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici