- Home
- Externe
- BRUXELLES, (08.10.2015, 11:37)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NATO este pregătită să trimită trupe în Turcia, anunţă Stoltenberg înaintea reuniunii pe tema Siriei
Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să trimită trupe în Turcia pentru a-şi apăra aliatul din flancul sudic, a declarat Jens Stoltenberg joi, la Bruxelles, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din statele NATO, după ce avioane ruseşti au încălcat spaţiul aerian turc, relatează Reuters.
Urmărește
5753 afișări
NATO este pregătită să trimită trupe în Turcia, anunţă Stoltenberg înaintea reuniunii pe tema Siriei
"NATO este pregătită să-şi apere toţi aliaţii, inclusiv Turcia, împotriva oricăror ameninţări", a declarat Stoltenberg pentru presă înaintea reuniunii miniştrilor Apărării, care urmează să fie dominată de criza din Siria.
"Alianţa Nord-Atlantică a răspuns deja, sporindu-şi capacitatea, abilitatea şi nivelul de pregătirie în a mobiliza forţe, inclusiv în sud, inclusiv în Turcia", a subliniat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Stoltenberg a subliniat totodată că atacurile - aeriene şi cu rachete de croazieră - ale Rusiei reprezintă "motive de îngrijorare".
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a anunţat, de asemenea, că nu s-a luat încă o decizie cu privire la nivelul prezenţei trupelor NATO în Afganistan.
Implicarea militară tot mai mare a Rusiei în conflictul din Siria este unul dintre principalele puncte de pe agenda reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO, relatează BBC.
Miniştrii urmează, de asemenea, să analizeze o serie de măsuri cu privire la criza din Ucraina.
Alianţa urmează să spună clar că va răspunde oricărei provocări, potrivit corespondentului BBC.
Miniştrii din statele NATO urmează să-şi exprime solidaritatea faţă de Turcia, după incidentele aeriene cu Rusia, dar şi să răspundă îngrijorării baticilor în urma implicării Rusiei în estul Ucrainei.
Ei se întâlnesc într-o atmosferă de criză profundă.
Rusia, principalul aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a lansat în urmă cu o săptămână o campanie aeriană în această ţară, susţinând că vizează Statul islamic (SI) şi alte grupări jihadiste.
Moscova a negat că atacurile sale aeriene au vizat în principal alte ţinte decât SI.
Ea a anunţat miercuri că a lansat atacuri cu rachete de croazieră împotriva SI, de la bordul unor nave staţionate în Marea Caspică, la aproximativ 1.500 de kilometri depărtare.
Ministerul rus de Externe a anunţat totodată că Moscova doreşte să stabilească contactul cu Armata Siriană Liberă (ASL) - o grupare siriană rebelă susţinută de Occident -, pentru a discuta despre lupta împotriva SI "şi altor grupări teroriste".
Însă secretarul american al Apărării Ash Carter, care participă la reuniunea NATO de joi - a anunţat că forţele care luptă împotriva SI în Siria nu vor coopera cu Rusia. "Noi credem că Rusia are o strategie greşită", a denunţat el, precizând că ruşii "continuă să atace ţinte care nu sunt SI".
- Încălcări ale spaţiului aerian NATO
Campania aeriană a Rusiei în Siria a provocat temeri cu privire la producerea unor contacte accidentale între avioane ruseşti de război şi cele ale coaliţiei conduse de către Statele Unite, care luptă împotriva SI de peste un an.
Oficiali de la Pentagon au dezvăluit că au fost nevoiţi să efectueze recent cel puţin o manevră de "despărţire sigură", pentru a evita ca un avion american de vânătoare să se apropie prea mut de o aeronavă rusească în spaţiul aerian sirian.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg anunţa marţi că Rusia nu a oferit nicio explicaţie faţă de faptul că a încălcat spaţiul aerian al Turciei şi NATO, în incidente care "au durat mult timp" şi "nu au arătat ca un accident".
El a denunţat totodată o sporire a prezenţei navale şi a unor trupe terestre ruseşti în Siria.
Ambasadorul rus la Ankara a fost convocat de trei ori, ca răspuns la recentele încălcări de către Rusia ale spaţiul aerian turc.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Kremlinul că orice "atac asupra Turciei înseamnă un atac asupra NATO". "Dacă Rusia pierde un prieten ca Turcia, cu care are o mulţime de cooperări, ea va pierde multe lucruri. Ea trebuie să ştie acest lucru", a avertizat Erdogan.
Războiul civil sirian a început ca o revoltă paşnică faţă de preşedintele Bashar al-Assad, în 2011, reprimată sângeros. Revolta s-a extins şi a degenerat în confruntări armate între forţe proguvernamentale şi diverse grupări rebele - dintre care unele luptă împotriva altora.
În acest haos, jihadiştii din cadrul Statului Islamic au cucerit bucăţi importante din teritoriile Siriei şi Irakului.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe