NATO îşi continuă raidurile, în timp ce regimul de la Tripoli acuză un "asediu" maritim

NATO şi-a continuat raidurile, în noaptea de sâmbătă spre duminică, asupra portului Tripoli, în timp ce regimul coloneulului Muammar Kadhafi denunţa un "asediu" maritim al Libiei, impus de Alianţa Nord-Atlantică.

Urmărește
261 afișări
Imaginea articolului NATO îşi continuă raidurile, în timp ce regimul de la Tripoli acuză un "asediu" maritim

NATO îşi continuă raidurile, în timp ce regimul de la Tripoli acuză un "asediu" maritim (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reacţia colonelului Kadhafi a avut loc după distrugerea, vineri, a opt nave, în mai multe porturi, în cadrul unor operaţiuni destinate protejării civililor.

"Cele opt nave distruse aparţin pazei de coastă libiene şi nu depăşesc 50 de metri lungime", a dat asigurări Omran Al-Ferjani, comandantul pazei de coastă, într-o conferinţă de presă.

Între acestea se află doar o fregată a Marinei, de o lungime de 100 de metri, care se afla în portul Tripoli pentru servicii de întreţinere, a afirmat el.

Potrivit comandantului, Libia a fost supusă unui "asediu martim". Nicio navă a Marinei sau pazei de coastă nu şi-a părăsit portul, de la 25 martie, dată la care oficialii libieni au "primit o notificare din partea NATO care le interzice vapoarelor (libiene) să navigheze, inclusiv în apele terotoriale" libiene, a explicat Omran Al-Ferjani.

NATO a efectuat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, raiduri asupra portului Tripoli şi asupra reşedinţei colonelului Muammar Kadhafi, în apropiere de centrul capitalei, potrivit unui oficial libian.

"Au avut loc raiduri asupra portului şi Bab Al-Aziziya", reşedinţa colonelului Kadhafi, care a fost ţinta bombardamentelor NATO în mai multe rânduri.

Vineri, NATO a anunţat că a scufundat opt nave de război, în timpul unor atacuri coordonate, în noaptea de joi spre vineri, dând asigurări că nu a avut "alte opţiuni", ţinând cont de "recurgerea tot mai frecventă la forţa navală" de către regimul de la Tripoli.

Raidurile NATO au permis stabilizarea liniei de demarcaţie pe frontul de est, între Brega şi Ajdabiya, la 160 de kilometri sud-vest de "capitala" rebelă Benghazi, dar şi ajutorarea insurgenţilor să spargă asediul impus asupra oraşului Misrata, la aproximativ 200 de kilometri est de Tripoli.

Căutând să întrerupă canalele de alimentare ale forţelor pro-Kadhafi, NATO a provocat, de asemenea, de mai multe săptămâni, o penurie de carburant, care creează tensiuni în vestul ţări, controlat în mare parte de regim.

Sâmbătă, un autobuz oficial, cu trei jurnalişti la bord, a fost atacat de o mulţime de persoane furioase, la intrarea în oraşul Zuara, la aproximativ 100 de kilometri vest de Tripoli, când o jurnalistă chineză de televiziune a scos o cameră pentru a filma o lungă coadă de aşteptare, în faţa unei benzinării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici