NATO poartă discuţii pentru a pune în aşteptare arme nucleare. Stoltenberg: Trebuie să creştem cheltuielile pentru apărare atunci când tensiunile escaladează

  • NATO poartă discuţii pentru a desfăşura mai multe arme nucleare în faţa unei ameninţări tot mai mari din partea Rusiei şi a Chinei, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.
  • El a avertizat că Beijingul investeşte masiv în armament modern, inclusiv în cel nuclear.
Urmărește
1197 afișări
Imaginea articolului NATO poartă discuţii pentru a pune în aşteptare arme nucleare. Stoltenberg: Trebuie să creştem cheltuielile pentru apărare atunci când tensiunile escaladează

NATO poartă discuţii pentru a pune în aşteptare arme nucleare. Stoltenberg: Trebuie să creştem cheltuielile pentru apărare atunci când tensiunile escaladează

Într-un interviu acordat publicaţiei britanice The Telegraph, Jens Stoltenberg a adăugat că blocul trebuie să îşi arate arsenalul nuclear în lume pentru a trimite un mesaj direct inamicilor săi.

El a dezvăluit că există consultări în direct între membri cu privire la scoaterea rachetelor din depozite şi punerea lor în aşteptare, iar transparenţa să se constituie ca un mijloc de descurajare.

„Nu voi intra în detalii operaţionale despre câte focoase nucleare ar trebui să fie operaţionale şi care ar trebui să fie stocate, dar trebuie să ne consultăm cu privire la aceste aspect”, a declarat acesta în cadrul interviului pentru The Telegraph.

El a avertizat că Beijingul, în special, investeşte masiv în armament modern, inclusiv în arsenalul său nuclear, despre care a spus că va ajunge la 1.000 de focoase până în 2030.

„Obiectivul NATO este, desigur, o lume fără arme nucleare, dar atâta timp cât există arme nucleare, vom rămâne o alianţă nucleară, deoarece o lume în care Rusia, China şi Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu are, este o lume mai periculoasă", a afirmat acesta pentru sursa citată.

Atât SUA, cât şi Marea Britanie şi-au angajat forţele de descurajare nucleară în cadrul NATO, în timp ce alţi aliaţi europeni împart povara responsabilităţii prin depozitarea armelor pe teritoriul lor şi prin investiţii în sistemele de lansare a acestora.

Numărul de arme nucleare operaţionale, strict secret

Numărul armelor nucleare operaţionale este strict secret, însă estimările sugerează că Marea Britanie are aproximativ 40 din 225 de arme nucleare desfăşurate în orice moment, în timp ce SUA are aproximativ 1700 din 3700.

Franţa, a treia putere nucleară a NATO, nu îşi pune arsenalul atomic la dispoziţia alianţei din cauza unei decizii de lungă durată de a-şi menţine independenţa în ceea ce priveşte propria disuasiune.

Jens Stoltenberg a mai reiterat, în cadrul interviului, importanţa alocării unui buget suficient pentru apărare în faţa agresiunii ruse. „Când reducem cheltuielile pentru apărare atunci când tensiunile scad, trebuie să fim capabili să le creştem atunci când tensiunile cresc din nou”, a afirmat acesta.

Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat de mai multe ori ameninţări cu privire la folosirea de arme nucleare în Ucraina şi desfăşurarea de focoase nucleare mai aproape de graniţele Europei. Cu toate acestea, el şi-a redus mai recent ameninţările.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici