NATO preia responsabilitatea instituirii zonei de interdicţie aeriană în Libia

Ţările membre NATO au convenit joi seara ca Alianţa Nord-Atlantică să preia responsabilitatea zonei de interdicţie aeriană în Libia pentru a proteja populaţia civilă, a anunţat secretarul general Anders Fogh Rasmussen.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului NATO preia responsabilitatea instituirii zonei de interdicţie aeriană în Libia

NATO preia responsabilitatea instituirii zonei de interdicţie aeriană în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am decis să punem în aplicare zona de interdicţie a survolului deasupra Libiei", a declarat Rasmussen, la încheierea unei reuniuni a reprezentanţilor celor 28 de ţări ale Alianţei Nord-Atlantice, la Bruxelles.

"Acţionăm în cadrul unui efort internaţional extins pentru a proteja civilii împotriva regimului lui Kadhafi", a precizat el.

Ţările Alianţei Nord-Atlantice se vor ocupa de respetarea acestui spaţiu de interdicţie a zborurilor şi vor putea face uz de armament "pentru autoapărare", a explicat el presei.

Totuşi, un acord nu a putut fi obţinut în acest stadiu pentru ca NATO să preia sub responsabilitatea sa întreaga misiune actuală a forţelor coaliţiei internaţionale, condusă de Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite de la începutul ostilităţilor, la 19 martie.

Pentru moment, de fapt, coaliţia continuă să se ocupe de eventuale atacuri la sol împotriva ţintelor libiene care ameninţă populaţia civilă, cum ar fi blindatele sau echipamentele militare.

"În starea actuală, vor exista o operaţiune a coaliţiei şi o operaţiune a NATO", a declarat Rasmussen.

"Coaliţia nu este dizolvată şi va continua până când NATO îşi va lua locul" pe deplin, a subliniat un diplomat.

Rasmussen a declarat totuşi că discuţiile dintre ţările NATO continuă pentru "extinderea" mandatului alianţei la misiuni efectuate în continuare de coaliţie, cum ar fi atacurile la sol. Lucrări tehnice au fost iniţiate în acest sens, cu obiectivul de a avea o decizie luni.

El şi-a exprimat speranţa că un acord asupra acestui punct poate fi găsit "în zilele următoare", într-un interviu acordat postului de televiziune american CNN.

"Americanii s-au făcut înţeleşi că vor ca NATO să preia conducerea" pe deplin, a subliniat un diplomat.

Compromisul la care s-a ajuns joi seara la Bruxelles este deci departe de ce a anunţat ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu, respectiv că NATO va prelua conducerea coaliţiei.

"Coaliţia constituită în urma reuniunii de la Paris va renunţa la misiunea sa cât mai rapid şi va încredinţa operaţiunea în întregimea ei NATO, cu un sistem de comandament unic", a declarat Davutoglu.

"Astfel, solicitările şi îngrijorările Turciei au fost ascultate", a adăugat el.

Imediat ce acest acord de principiu a fost anunţat, discuţiile între reprezentaţi NATO la Bruxelles au fost reluate din cauza punctelor de blocaj persistente, Turcia continuând să refuza ca alianţa să preia responsabilitatea atacurilor aeriene pe teritoriul libian, potrivit diplomaţilor.

Compromisul final respinge decizia privind acest punct sensibil, lăsând provizoriu coaliţiei misiunea de a se ocupa de acest lucru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici