- Home
- Externe
- CHICAGO, (22.05.2012, 07:55)
- Ioana Bojan ,
NATO s-a angajat să se retragă din Afganistan până la sfârşitul lui 2014, fără a părăsi ţara
NATO şi-a luat luni angajamentul ferm de a-şi retrage trupele din Afganistan până la sfârşitul lui 2014, afirmându-şi însă hotărârea de a susţine Kabulul pe termen lung, pentru a împiedica revenirea talibanilor.
Urmărește
365 afișări
NATO s-a angajat să se retragă din Afganistan până la sfârşitul lui 2014, fără a părăsi ţara (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Reunită timp de două zile într-un summit la Chicago, Alianţa Nord-Atlantică a prezentat drept "ireversibilă" retragerea celor aproximativ 130.000 de soldaţi aflaţi încă în Afganistan, la peste zece ani de la începutul unui război din ce în ce mai nepopular.
Dar "afganii nu vor fi lăsaţi singuri", a dat asigurări preşedintele american, Barack Obama. "Nu vom dezerta", a subliniat şi premierul britanic, David Cameron.
Liderii celor aproximativ 50 de ţări care participă la operaţiunea din Afganistan au încercat să transmită un mesaj dublu: să le dea asigurări cetăţenilor lor că sfârşitul războiului se apropie şi să ofere garanţii afganilor că nu vor fi abandonaţi după 2014.
Prezent la Chicago, preşedintele afgan Hamid Karzai şi-a exprimat speranţa că Afganistanul "nu va mai fi o povară pe umerii prietenilor din comunitatea internaţională", deşi situaţia securităţii este departe de a fi stabilă.
În cursul summitului, statele membre NATO şi partenerii lor au confirmat strategia de retragere stabilită de SUA, un veritabil motor al operaţiunii.
Acestea au aprobat transferul total al responsabilităţii forţelor afgane "până la jumătatea lui 2013". Trupele internaţionale vor trece apoi la un rol de susţinere până la retragerea lor, la finalul lui 2014.
"Misiunea de luptă condusă de NATO va lua sfârşit" la această dată, se arată în declaraţia finală a summitului de la Chicago. Dar Alianţa va continua să ofere Guvernului afgan "un solid sprijin politic şi practic pe termen lung", adaugă textul.
Dacă va cere Kabulul, NATO este "pregătită să lucreze la stabilirea unei noi misiuni după 2014", care va avea doar rol de sprijin, excluzând orice operaţiune de luptă.
Comunitatea internaţională şi-a dat acordul de principiu pentru a finanţa bugetul forţelor de securitate afgane pe parcursul "deceniului de reconstrucţie", până în 2024. Acesta a fost evaluat la 4,1 miliarde de dolari pentru efective care vor trebui reduse la 228.000 de militari.
SUA vor asigura mai mult de jumătate din sumă, în timp ce statul afgan va interveni cu circa 500 de milioane de dolari, astfel că 1,3 miliarde vor trebui asigurate de celelalte state.
Între timp, Alianţa trebuie să pregătească sarcina imensă a retragerii celor 130.000 de soldaţi aflaţi încă în ţară şi a enormei cantităţi de material militar acumulată într-un deceniu de război.
Unul dintre obstacolele cele mai urgente de depăşit este blocarea rutelor de transport între Pakistan şi Afganistan, pentru convoaiele militare ale Alianţei.
Chiar dacă nici un acord nu a fost încheiat la Chicago, perspectiva redeschiderii rutelor în curând părea apropiată luni seara.
Preşedintele american Barack Obama a raportat "progrese" în negocierile dintre Statele Unite şi Pakistan cu scopul de a redeschide rutele de aprovizionare ale NATO către Afganistan, în cadrul conferinţei sale de luni la încheierea summitului NATO de la Chicago.
Washingtonul consideră "inacceptabil" costul drepturilor de trecere cerut de Pakistan, care s-ar ridica potrivit presei americane la 5.000 de dolari pe container, adică de 30 de ori mai mult decât înainte de închiderea rutelor de aprovizionare.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Piaţa imobiliară sare în aer: Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut în ianuarie cu 25.000 de euro faţă de anul trecut
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
CANCAN.RO
Desertul preferat al copiilor din comunism, care a reapărut în magazine. Se vinde cu 5 lei în Carrefour
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe