NATO salută semnarea acordului privind scutul antirachetă de către România şi SUA

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a salutat miercuri semnarea, la Washington, a acordului privind scutul american antirachetă, de către secretarul american de Stat Hillary Clinton şi ministrul român de Externe Teodor Baconschi, potrivit unui comunicat oficial.

Urmărește
488 afișări
Imaginea articolului NATO salută semnarea acordului privind scutul antirachetă de către România şi SUA

NATO salută semnarea acordului privind scutul antirachetă de către România şi SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Salut semnarea acordului în baza căruia Statele Unite vor amplasa interceptori antirachetă în România. Instalarea acestor interceptori defensivi va fi un element important al capacităţii de apărare antirachetă a NATO, asupra căreia s-a convenit la summitul de la Lisabona din noiembrie", afirmă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Acest acord reprezintă un alt pas important în efortul Alianţei de a se apăra împotriva ameninţărilor antirachetă curente şi viitoare, a adăugat el, subliniind că "interceptorii din România vor contribui în mod semnificativ la protejarea teritoriului european, a populaţiei şi forţelor împotriva unei ameninţări tot mai mari reprezentate de proliferarea rachetelor balistice".

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au semnat, marţi, la Washington, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România. Semnarea a avut loc la scurt timp după întâlniri între preşedintele SUA, Barack Obama, vicepreşedintele Joe Biden şi şeful statului român, Traian Băsescu.

Semnarea documentului se produce la un an şi jumătate de la anunţul privind decizia de participare a României la acest sistem, în 4 februarie 2010.

Potrivit unor documente americane, referitoare la sistemul care va fi amplasat în judeţul Olt, SUA şi România au selectat împreună în cadrul negocierilor locaţia de la Deveselu, ca fiind potrivită pentru amplasarea sistemului de apărare antirachetă american care implică interceptoare de tip SM-3, cunoscute şi sub numele de "Aegis Ashore System".

Aici va fi amplasat un radar de ghidare a interceptoarelor (radar deckhouse) şi module conţinând interceptoare SM-3.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici