- Home
- Externe
- (28.11.2022, 16:40)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NATO se întoarce la Bucureşti, locul unde a început conflictul dintre Ucraina şi Rusia. Decizia luată la summitul din 2008
NATO se întoarce marţi în locul uneia dintre cele mai controversate decizii ale alianţei, cu intenţia de a-şi repeta promisiunea că Ucraina se va alătura într-o zi celei mai mari alianţe militare din lume.
Urmărește
3329 afișări
Sursa foto: MediafaxFoto
Miniştrii de externe ai NATO se vor reuni timp de două zile la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Aici, în aprilie 2008, preşedintele american George W. Bush i-a convins pe aliaţii săi să deschidă uşa NATO pentru Ucraina şi Georgia, în ciuda obiecţiilor vehemente ale Rusiei.
"NATO salută aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei şi Georgiei de a deveni membre ale NATO. Am convenit astăzi că aceste ţări vor deveni membre ale NATO", au declarat liderii într-un comunicat. Preşedintele rus Vladimir Putin, care a participat la summit, a descris acest lucru ca fiind "o ameninţare directă" la adresa securităţii Rusiei, scrie AP.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Aproximativ patru luni mai târziu, forţele ruseşti au invadat Georgia.
Unii experţi descriu decizia de la Bucureşti ca fiind o greşeală masivă care a lăsat Rusia să se simtă încolţită de un NATO aparent în continuă expansiune. NATO a răspuns că nu face presiuni asupra ţărilor pentru a adera şi că unele au solicitat aderarea pentru a căuta protecţie împotriva Rusiei - aşa cum fac acum Finlanda şi Suedia.
După mai bine de 14 ani, NATO se va angaja în această săptămână să sprijine Ucraina pe termen lung în timp ce se apără împotriva atacurilor aeriene, cu rachete şi terestre ale Rusiei - multe dintre acestea au lovit reţelele electrice şi alte infrastructuri civile, milioane de oameni neavând electricitate şi încălzire.
"NATO va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Nu vom da înapoi", a promis săptămâna trecută secretarul general Jens Stoltenberg, cel mai înalt oficial civil al organizaţiei, secretarul general Jens Stoltenberg.
La această reuniune de la Bucureşti este posibil ca NATO să facă noi promisiuni de sprijin pentru Ucraina: combustibil, generatoare de electricitate, provizii medicale, echipamente de iarnă şi dispozitive de bruiaj pentru drone.
De asemenea, este probabil ca aliaţii individuali să anunţe noi livrări de echipamente militare pentru Ucraina - în principal sistemele de apărare aeriană pe care Kievul le caută cu disperare pentru a-şi proteja cerul. NATO ca organizaţie nu va oferi astfel de provizii, pentru a evita să fie antrenată într-un război mai amplu cu Rusia, care dispune de arme nucleare.
"Pe termen mai lung, vom ajuta Ucraina să facă tranziţia de la echipamentul din epoca sovietică la standardele, doctrina şi pregătirea moderne ale NATO", a declarat Stoltenberg. Acest lucru nu numai că va îmbunătăţi forţele armate ucrainene şi le va ajuta să se integreze mai bine, dar va îndeplini şi unele dintre condiţiile de aderare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Discuţiile Rusia - SUA privind dezarmarea nucleară au fost amânate. Ambasada SUA: Decizia a aparţinut Rusiei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe