- Home
- Externe
- ANTALYA, TURCIA, (14.05.2015, 13:19)
- Valentin Vidu - Mediafax
NATO şi UE vor să-şi consolideze cooperarea împotriva noilor ameninţări reprezentate de Rusia şi Statul Islamic
NATO şi Uniunea Europeană (UE) au anunţat joi că vor să-şi consolideze cooperarea în faţa "noilor ameninţări" reprezentate de politicile agresive ale Rusiei în fostul spaţiu sovietic şi violenţele de la frontiera de sud a blocului militar occidental.
Urmărește
712 afișări
NATO şi UE vor să-şi consolideze cooperarea împotriva noilor ameninţări reprezentate de Rusia şi Statul Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini, care participă la reuniunea miniştrilor de Externe din statele NATO în staţiunea turcă Antalya (sud), a declarat că, în pofida faptului că cele două organizaţii sunt "diferite prin natura lor", se confruntă cu provocări similare.
Mogherini a anunţat că cele două părţi urmează să discute despre tensiunile cu Rusia din cauza situaţiei din Ucraina şi despre "criza din sud", în contextul în care UE se confruntă cu un aflux de imigranţi clandestini dinspre Libia.
"Extrem de importantă pentru noi este o coordonare puternică, în special în privinţa împărtăşirii de informaţii, în ceea ce priveşte noile ameninţări cu care ne confruntăm cu toţii", a spus ea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
"Noi (NATO şi UE) ne confruntăm cu provocări care ne unesc. Suntem diferiţi ca natură, dar împărtăşim aceleaşi valori", a subliniat ea.
Răspunzând unor critici potrivit cărora UE a reacţionat greoi faţă de evenimente din vecinătatea sa, Mogherini a declarat că blocul european este "conştient că este necesar să ne consolidăm capacitatea de a reacţiona în situaţii de criză".
Însă Îaltul Reprezentant a precizat că, spre deosebire de NATO, "acest lucru nu înseamnă neapărat o abordare militară".
"Dar nu putem exclude un aspect militar al activităţii noastre", a subliniat Mogherini.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat, în ultima zi a reuniunii din Turcia a miniştrilor de Externe - prima, din 2011 încoace, în care miniştrii se întâlnesc în alt loc decât la Bruxelles -, că Alianţa Nord-Atlantică se confruntă cu provocări care evoluează permanent la est şi la sud.
Stoltenberg a criticat dur anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi implicarea ruşilor în Ucraina. "La est, o Rusie tot mai agresivă a folosit forţa pentru a modifica frontiere şi a intimida vecini".
"La sud, extremismul violent a atins un nivel fără precedent în perioada modernă", a continuat el, referindu-se la măcelurile comise de către jihadişti din Statul Islamic (SI).
"Vom discuta implicaţiile strategice pe termen lung ale provocărilor cu care ne confruntăm acum şi despre modul în care NATO poate să coopereze cu partenerii săi şi Uniunea Europeană în acest sens", a anunţat secretarul general al blocului militar occidental.
Stoltenberg a mai anunţat că Alianţa Nord-Atlantică acţionează pentru a-şi consolida capacităţile împotriva războaielor hibride. NATO acuză Rusia că poartă un război de acest tip în Ucraina - în care combină tehnici militare clasice cu mijloace neconvenţionale ca atacurile cibernetice şi propaganda.
"Ne consolidăm capacitatea de disuasiune şi de prevenire a ameninţărilor de tip hibrid", a subliniat secretarul general al NATO.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe