NATO va transfera afganilor controlul a trei provincii şi patru oraşe, anunţă Hamid Karzai

Publicat: 22 03. 2011, 12:46
Actualizat: 06 11. 2012, 13:52

Poporul afgan „nu vrea ca alţii să aibă responsabilitatea asigurării securităţii sale”, a declarat Karzai, subliniind în acelaşi timp că este vorba despre o „misiune dificilă” într-o ţară devastată de un conflict care durează de peste 30 de ani.

Relaţiile complicate dintre Karzai, ajuns la putere cu susţinerea Statelor Unite la sfârşitul anului 2001, şi aliaţii săi occidentali s-au tensionat din nou în ultimele săptămâni, în condiţiile în care Kabulul a acuzat NATO că a ucis peste 70 de civili în bombardamentele aeriene din estul ţării.

„Acest an marchează o turnură în procesul de construcţie a Guvernului şi de pacificare. Este anul în care preluăm mai multe responsabilităţi”, a adăugat şeful statului afgan.

Afganistanul va prelua „responsabilitatea totală a securităţii” în provincia capitalei, Kabul, cu excepţia districtului instabil Surobi, unde sunt mobilizaţi militari francezi, şi în Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, un bastion taliban din sud, a declarat el.

Forţele afgane vor asigura şi securitatea provinciilor mai calme din punct de vedere militar Panchir (la nord de Kabul) şi Bamiyan (centru) şi securitatea altor trei capitale provinciale, Herat (provincia Herat, vestul ţării), Mazar-i-Sharif (Balkh, nord) şi Mehtarlam (Laghman, est), a adăugat el.

Trupele forţei internaţionale NATO (ISAF), în special americane şi britanice, au lansat în ultimii ani mai multe ofensive pentru a-i înlătura pe talibani din Helmand şi provincia vecină Kandahar. Alianţa Nord-Atlantică a salutat recent progresele realizate în aceste două provincii, subliniind în acelaşi timp că ele rămân „reversibile”.

Surobi este un district instabil unde securitatea este asigurată de militarii francezi din ISAF, mobilizaţi de asemenea în provincia vecină şi la fel de instabilă Kapisa.

„Am convenit împreună cu comunitatea internaţională că responsabilitatea guvernării trebuie transferată afganilor”, iar „acest acord va fi aplicat odată cu programul de tranziţie”, a afirmat Karzai.

NATO a decis anul trecut să transfere Guvernului afgan responsabilitatea asigurării securităţii în întreaga ţară până la sfârşitul anului 2014.

În pofida ofensivelor NATO şi a 30.000 de militari pe care preşedintele american Barack Obama i-a mobilizat în decurs de doi ani, rebeliunea condusă de talibani a câştigat teren în ultimii ani. O coaliţie militară condusă de Statele Unite i-a înlăturat de la putere pe talibani la sfârşitul anului 2001.