Naufragiul Costa Concordia - Comandantul navei se destăinuie: "Am fost prezentat ca fiind mai rău ca ben Laden"

Francesco Schettino, comandantul pachebotului Concordia, nava care a eşuat în urmă cu un an în apropiere de Insula Giglio, în Toscana, un naufragiu soldat cu 32 de morţi, s-a plâns luni că a fost "prezentat ca fiind mai rău ca ben Laden", într-un interviu pentru cotidianul La Stampa.

Urmărește
1145 afișări
Imaginea articolului Naufragiul Costa Concordia - Comandantul navei se destăinuie: "Am fost prezentat ca fiind mai rău ca ben Laden"

Naufragiul Costa Concordia - Comandantul navei se destăinuie: "Am fost prezentat ca fiind mai rău ca ben Laden" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am fost afectat tot anul de ceea ce s-a petrecut în noaptea de 13 ianuarie. Este o durere sinceră, din adâncul inimii. Am fost prezentat ca fiind mai rău ca ben Laden, deşi regret enorm ceea ce s-a întâmplat", a spus el.

Pachebotul Concordia, la bordul căruia se aflau 4.229 de persoane, dintre care peste 3.200 de pasageri, a eşuat în noaptea de 13 ianuarie, în apropiere de malul Insulei Giglio, după ce s-a lovit de o stâncă, la aproximativ 300 de metri de coastă. Treizeci şi două de persoane au murit în acest naufragiu, iar cadavrele a două victime nu au fost găsite niciodată.

Comandantul Francesco Schettino este judecat pentru naufragiu, omucidere prin imprudenţă şi abandonarea navei, părăsind nava Concordia înainte de încheierea evacuării acesteia.

El a spus mereu că a "alunecat" într-o şalupă de salvare, în timp ce evacuarea era în curs, dar în acest interviu a declarat că această cădere a fost provocată de "forţa de gravitaţie", nava fiind aplecată pe o parte, după ce a luat apă la bord.

La finalul unei anchete asupra tragediei, magistraţii se pregătesc să ceară trimiterea în faţa justiţiei a opt persoane, inclusiv ofiţeri ai navei şi membri ai conducerii Costa Crociere, compania care deţine pachebotul, însă principalul acuzat, în ochii justiţiei şi marelui public, este Francesco Schettino, care pledează pentru o schimbare a regulilor în vigoare în acest tip de situaţie.

"După naufragiul Titanicului, numeroase lucruri au fost revizuite. Ar trebui să facem acelaşi lucru acum. Ofiţerii de bord au, de asemenea, un rol. Oricum regulile trebuie revizuite", a spus el.

Duminica viitoare, mai multe ceremonii vor fi organizate pe Insula Giglio pentru comemorarea unui an de la accident, evenimente la care vor participa familii ale victimelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici