Navă militară americană a navigat în apropierea unei insule artificiale disputată de China

O navă militară a Statelor Unite a navigat în apropierea unei insule artificiale construite de statul chinez în Marea Chinei de Sud, în prima provocare în faţa revendicărilor Beijingului asupra apelor maritime teritoriale, de la punerea în funcţie a preşedintelui Donald Trump, informează BBC News.

Urmărește
1696 afișări
Imaginea articolului Navă militară americană a navigat în apropierea unei insule artificiale disputată de China

Navă militară americană a navigat în apropierea unei insule artificiale disputată de China

Potrivit unor surse anonime citate de presa americană, nava americană Dewey a navigat la aproximativ 22 km de Mischief Reef.

China revendică aproape întreaga parte a Mării Chinei de Sud, inclusiv recifii şi insulele ce sunt sunt pretinse şi de alte state. Statele Filipine, Vietnam, Malaysia, Taiwan şi Brunei se opun.

SUA insistă asupra faptului că poate conduce operaţiuni în orice ape internaţionale. Deşi statul american nu se implică în dispute teritoriale, în trecut a desfăşurat nave militare şi avioane în apropierea insulelor disputate, numindu-le operaţiuni pentru ”libertatea de navigare”, menite să asigure accesul rutelor comerciale pe mare şi pe uscat.

Washingtonul a criticat de asemenea în mod repetat eforturile Beijingului de a limita libertatea de navigare în apele strategice.

În ultimii ani, China a construit insule în zone disputate din Marea Chinei de Sud, existând riscul ca, treptat, Beijingul să blocheze accesul navelor altor ţări în aceste regiuni.

China şi SUA s-au acuzat reciproc de ”militarizarea” Mării Chinei de Sud şi există îngrijorări în privinţa escaladării tensiunilor, fapt ce ar putea avea consecinţe globale grave.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici