Nava spaţială Starliner, de la Boeing, aterizează pe Pământ fără astronauţi

După o vară agitată, nava spaţială Starliner, a celor de la Boeing, a ajuns în sfârşit acasă, iar astronauţii Butch Wilmore şi Suni Williams au rămas pe staţia spaţială.

Urmărește
595 afișări
Imaginea articolului Nava spaţială Starliner, de la Boeing, aterizează pe Pământ fără astronauţi

Nava spaţială Starliner, de la Boeing, aterizează pe Pământ fără astronauţi

Capsula s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională, fără astronauţi la bord, vineri, la ora 18.04 ET, apoi a petrecut aproximativ şase ore zburând înapoi spre Pământ. Starliner a aterizat cu succes la portul spaţial White Sands din New Mexico la ora 12.01 a.m. ET.

Imaginile NASA au arătat capsula străbătând cerul nopţii înainte ca două seturi de paraşute să se deschidă pentru a o încetini. Şase airbaguri de aterizare au fost, de asemenea, desfăşurate sub nava spaţială pentru a amortiza aterizarea.

Pentru Boeing, întoarcerea cu succes a Starliner a fost dulce-amară. Călătoria de întoarcere fără probleme a capsulei sugerează că cei doi astronauţi NASA pe care i-a transportat la staţia spaţială ar fi putut zbura acasă în siguranţă cu nava spaţială. Dar problemele cu propulsoarele Starliner şi scurgerile de heliu, ambele detectate la scurt timp după lansare, au determinat oficialii de vârf ai agenţiei să decidă să apeleze la SpaceX pentru zborul de întoarcere, confom NBC News.

Starliner i-a lansat pe astronauţii NASA Butch Wilmore şi Suni Williams spre staţia spaţială la începutul lunii iunie, în primul zbor de testare al capsulei cu echipaj - o misiune care ar fi trebuit să dureze aproximativ opt zile. În schimb, Starliner a rămas în spaţiu timp de luni de zile, în timp ce inginerii de la sol evaluau cum să o aducă în siguranţă înapoi pe Pământ.

După săptămâni de teste şi analize, NASA a stabilit că sistemul de propulsie al capsulei părea stabil, dar problemele cu propulsoarele reprezentau un risc prea mare pentru ca Starliner să se întoarcă cu un echipaj.

Wilmore şi Williams vor rămâne pe staţia spaţială până în noul an, apoi se vor întoarce în februarie cu o capsulă SpaceX.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
starliner,
boeing,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici