- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (25.11.2024, 13:06)
- Iris Dutescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nava spaţială Voyager 1 a activat un radio care era indisponibil din 1981
- După ce Voyager 1, cea mai îndepărtată navă spaţială creată de om, a întrerupt temporar comunicaţiile cu Pământul, aceasta a fost nevoită să folosească un emiţător de radio diferit care consumă mai puţină energie.
- Acesta nu a mai fost folosit din 1981, potrivit Science Alert.
Urmărește
16901 afișări
Nava spaţială Voyager 1 a activat un radio care era indisponibil din 1981
Nava spaţială Voyager 1 este cel mai îndepărtat obiect creat de om, iar, aflându-se la aproape 25 de miliarde de kilometri distanţă, durează aproape 23 de ore pentru ca un mesaj să ajungă acolo – chiar şi la viteza luminii – şi alte 23 de ore pentru a primi un răspuns.
Pe 18 octombrie, Voyager 1 a ratat apelul programat pentru a transmite date către Pământ. Reţeaua Deep Space Network (DSN) a NASA a căutat semnalul şi, în cele din urmă, l-a găsit pe o bandă de frecvenţă uşor diferită. Se pare că activarea unui încălzitor la bord a declanşat sistemul de protecţie automată al Voyager 1. Dacă un instrument încearcă să consume prea multă energie, acest mecanism opreşte automat alte sisteme non-esenţiale pentru a conserva energia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
„Victima” a fost emiţătorul radio în bandă X, principala linie de comunicare a navei cu Pământul. Pentru a economisi energie, sistemul de protecţie a redus rata de transmitere a datelor şi a modificat semnalul din banda X.
DSN a reuşit să restabilească conexiunea, iar situaţia părea stabilă în timp ce echipa de zbor investiga problema. Totuşi, a doua zi, comunicaţiile s-au întrerupt complet.
NASA suspectează că emiţătorul în bandă X a declanşat de încă două ori sistemul de protecţie, ceea ce ar fi determinat nava să îl oprească complet. În locul acestuia, Voyager 1 ar fi trecut la emiţătorul în bandă S, care consumă mai puţină energie.
Emiţătorul în bandă S era însă şi mult mai slab, iar echipa se temea că semnalul acestuia nu mai poate fi detectat de la o distanţă atât de mare. Voyager 1 nu a mai folosit acest emiţător pentru a comunica cu Pământul din 1981, când nava se afla mult mai aproape de noi.
Inginerii DSN au reuşit însă să restabilească conexiunea cu acest instrument, trimiţând joi o comandă care a confirmat că acesta funcţionează în continuare. Echipa nu vrea să reactiveze emiţătorul în bandă X până nu identifică problema, dar investigaţiile continuă.
Potrivit experţilor, cea mai impresionantă parte a acestei poveşti este că încă se pot realiza astfel de diagnostice de la o distanţă atât de mare, dincolo de marginile sistemului solar, pe o tehnologie care are aproape 50 de ani. Totuşi, pe măsură ce sondele Voyager îmbătrânesc, întâmpină tot mai multe probleme tehnice.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe