Nava spaţială Voyager 1 a activat un radio care era indisponibil din 1981

  • După ce Voyager 1, cea mai îndepărtată navă spaţială creată de om, a întrerupt temporar comunicaţiile cu Pământul, aceasta a fost nevoită să folosească un emiţător de radio diferit care consumă mai puţină energie.
  • Acesta nu a mai fost folosit din 1981, potrivit Science Alert.
Urmărește
1166 afișări
Imaginea articolului Nava spaţială Voyager 1 a activat un radio care era indisponibil din 1981

Nava spaţială Voyager 1 a activat un radio care era indisponibil din 1981

Nava spaţială Voyager 1 este cel mai îndepărtat obiect creat de om, iar, aflându-se la aproape 25 de miliarde de kilometri distanţă, durează aproape 23 de ore pentru ca un mesaj să ajungă acolo – chiar şi la viteza luminii – şi alte 23 de ore pentru a primi un răspuns.

Pe 18 octombrie, Voyager 1 a ratat apelul programat pentru a transmite date către Pământ. Reţeaua Deep Space Network (DSN) a NASA a căutat semnalul şi, în cele din urmă, l-a găsit pe o bandă de frecvenţă uşor diferită. Se pare că activarea unui încălzitor la bord a declanşat sistemul de protecţie automată al Voyager 1. Dacă un instrument încearcă să consume prea multă energie, acest mecanism opreşte automat alte sisteme non-esenţiale pentru a conserva energia.

„Victima” a fost emiţătorul radio în bandă X, principala linie de comunicare a navei cu Pământul. Pentru a economisi energie, sistemul de protecţie a redus rata de transmitere a datelor şi a modificat semnalul din banda X.

DSN a reuşit să restabilească conexiunea, iar situaţia părea stabilă în timp ce echipa de zbor investiga problema. Totuşi, a doua zi, comunicaţiile s-au întrerupt complet.

NASA suspectează că emiţătorul în bandă X a declanşat de încă două ori sistemul de protecţie, ceea ce ar fi determinat nava să îl oprească complet. În locul acestuia, Voyager 1 ar fi trecut la emiţătorul în bandă S, care consumă mai puţină energie.

Emiţătorul în bandă S era însă şi mult mai slab, iar echipa se temea că semnalul acestuia nu mai poate fi detectat de la o distanţă atât de mare. Voyager 1 nu a mai folosit acest emiţător pentru a comunica cu Pământul din 1981, când nava se afla mult mai aproape de noi.

Inginerii DSN au reuşit însă să restabilească conexiunea cu acest instrument, trimiţând joi o comandă care a confirmat că acesta funcţionează în continuare. Echipa nu vrea să reactiveze emiţătorul în bandă X până nu identifică problema, dar investigaţiile continuă.

Potrivit experţilor, cea mai impresionantă parte a acestei poveşti este că încă se pot realiza astfel de diagnostice de la o distanţă atât de mare, dincolo de marginile sistemului solar, pe o tehnologie care are aproape 50 de ani. Totuşi, pe măsură ce sondele Voyager îmbătrânesc, întâmpină tot mai multe probleme tehnice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici