- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nave europene şi NATO au lăsat 61 de emigranţi africani să moară de sete şi de foame în Mediterană
Zeci de emigranţi africani au fost lăsaţi să moară în Marea Mediterană după ce aeronave şi nave militare europene şi ale NATO au ignorat strigătele lor de ajutor.
Nave europene şi NATO au lăsat 61 de emigranţi africani să moară de sete şi de foame în Mediterană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
O navă care transporta 72 de pasageri, dintre care 22 de femei şi doi copii mici, precum şi refugiaţi politici, a întâmpinat probleme la sfârşitul lui martie, după ce a plecat din Tripoli la 25 martie cu destinaţia Lampedusa.
În pofida semnalelor de alarmă emise către coasta italiană şi a contactului navei cu un elicopter militar şi o navă NATO, niciun efort de salvare nu a avut loc, relatează The Guardian, în ediţia electronică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
-
De la Mesopotamia la Calendarul Gregorian: Cum am ajuns să sărbătorim Anul Nou pe 1 ianuarie
-
BNR reuşeşte să păstreze cursul extrem de stabil şi afişează o cotaţie de 4,9741 lei/euro în ultima zi bancară din an
-
Generaţia europeană a României, la majorat: peste 3,6 milioane de copii s-au născut într-o Românie europeană, iar ei reprezintă astăzi aproape 20% din populaţia României.
Doar 11 pasageri au supravieţuit acestei experienţe, restul murind de sete şi de foame, după ce nava lor a fost lăsată să plutească în derivă timp de 16 zile. "În fiecare dimineaţă ne trezeam şi găseam alte cadavre, pe care le lăsam 24 de ore, după care le aruncam peste bord", a declarat Abu Kurke, unul dintre supravieţuitori.
Emigranţii au folosit telefonul prin satelit al navei pentru a-l contacta la Roma pe părintele Moses Zerai, preşedintele organizaţiei Habeshia pentru drepturile refugiaţilor, care a contactat, la rândul său, paza de coastă italiană. Aceasta l-a asigurat pe Zerai că a fost emisă o alertă. La scurt timp după aceea, un elicopter militar a apărut deasupra navei, iar piloţii le-au aruncat sticle cu apă şi pachete de biscuiţi şi le-au transmis să îşi păstreze poziţia până la venirea unei bărci de salvare. Aceasta însă nu a venit, iar ulterior, în jurul datei de 27 martie, nava a intrat în derivă, rămânând fără combustibil.
La un moment dat, la 29 sau 30 martie, ambarcaţiunea a ajuns în apropierea unui portavion al NATO, cel mai probabil portavionul francez Charles de Gaulles. Potrivit supravieţuitorilor, două avioane au decolat de pe portavion şi au survolat ambarcaţiunea dar nu a venit niciun ajutor. Fără provizii, combustibil sau mijloace de pentru a contacta lumea exterioară, ei au început să moară unul câte unul de sete şi de foame.
"Am salvat o sticlă de apă de la elicopter pentru cei doi copii, şi i-am hrănit chiar după ce părinţii lor au decedat", a declarat Kurke, care a supravieţuit bându-şi propria urină şi mâncând două tuburi de pastă de dinţi. "După două zile, copiii au murit pentru că erau prea mici.
La 10 aprilie, nava a eşuat pe o plajă din apropierea oraşului libian Zlitan, lângă Misrata. Dintre cei 72 de emigranţi care s-au îmbarcat la Tripoli, numai 11 mai erau în viaţă, iar unul dintre ei a decedat aproape imediat ce au ajuns la ţărm. Un alt supravieţuitor a murit la scurt timp în închisoare, după ce forţele lui Muammar Kadhafi i-au arestat şi i-au deţinut patru zile.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO