Misiunea, alcătuită din 32 de deputaţi din toate formaţiunile politice, va fi înfiinţată în luna iulie, a anunţat preşedintele Adunării, Bernard Accoyer.
Voalul "nu va fi binevenit pe teritoriul Republicii", a declarat Nicolas Sarkozy, luni, în faţa Congresului reunit la Versailles, asigurând că burqa nu este "o problemă religioasă", ci una "de libertate şi demnitate a femeii".
Misiunile de informare parlamentare, prezidate de un deputat al opoziţiei şi având ca raportor un reprezentant al majorităţii, sunt temporare şi au un rol limitat la o simplă informare.
Vălul integral islamic a intrat în dezbaterea publică ca urmare a propunerii făcute săptămâna trecută de un deputat comunist privind crearea unei comisii de anchetă a acestui fenomen, totuşi destul de marginal în Franţa.
Dezbaterea se referă la măsura în care este sau nu oportună adoptarea unui act normativ pe această temă, într-o ţară cu o puternică tradiţie laică.
Subiectul creează divergenţe, chiar şi la nivelul Guvernului, între susţinătorii unei asemenea legi şi cei care se tem de o stigmatizare a musulmanilor, al căror număr se estimează că ar ajunge în Franţa la cinci milioane, şi a femeilor care poartă văl simplu.
Specialiştii în Islam insistă asupra aspectului marginal al fenomenului care se referă la o minoritate de musulmani din Franţa care se autointitulează salafişti şi militează pentru o viziune puritană a Islamului.
Franţa este singura ţară din Europa care a interzis prin lege, în 2004, portul vălului islamic în şcoli, la capătul unei dezbateri aprinse.