- Home
- Externe
- PARIS, (27.08.2015, 13:44)
- Valentin Vidu - Mediafax
Negocieri avansate în vederea vânzării celor două nave Mistral către Egipt
Negocierile cu privire la cele două nave de război Mistral - care urmau să fie vândute iniţial Rusiei - "sunt relativ avansate" şi ar putea să se încheie cu o vânzare către Egipt, declară surse apropiate dosarului, relatează Reuters în pagina electronică.
Urmărește
254 afișări
Negocieri avansate în vederea vânzării celor două nave Mistral către Egipt (Foto: Arhiva Mediafax Foto)
"Se poartă efectiv negocieri, care sunt relativ avansate, cu privire la revânzarea celor două (nave de tip) Mistral", a declarat una dintre aceste surse. "Normal, este vorba despre Egipt. Cu ce finanţare? Este clar că o parte a finanţării va proveni din ajutoarele de la ţările de la Golf care-i sunt acordate", a adăugat sursa citată.
Această informaţie a fost confirmată de către altă sursă apropiată dosarului.
Grupul francez DCNS, constructorul navelor de tip Mistral, nu a dorit să comenteze, precizează Reuters. Ministerul Apărării a refuzat să facă orice comentariu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Simion: Nu ne eschivăm, este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală
-
Serbia, între sancţiunile SUA şi criza gazelor: lovitură dublă pentru Belgrad
-
Weekend agitat din punct de vedere seismic în România.Cinci cutremure s-au produs începând de vineri
Franţa a anunţat la începutul lui august anularea contractului de vânzare către Rusia a celor două bastimente de proiecţie şi comandament (BPC) Mistral, încheiat în 2011 în timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy.
Nelivrarea celor două nave - cunoscute şi sub numele de "bricege elveţiene" din cauza polivalenţei lor - a fost decisă în octombrie, în contextul degradării situaţiei în estul Ucrainei, unde Rusia este acuzată că înarmează forţele separatiste proruse, ceea ce Moscova dezminte.
Un purtător de cuvânt al Guvernului francez, Stéphane Le Foll, a anunţat miercuri că anularea va costa Franţa mai puţin de un miliard de euro.
Suma corespunde anunţului lui François Hollande, care vorbea de rambursarea unei sume mai mici de 1,2 miliarde de euro - valoarea contractului iniţial.
În virtutea acordului semnat între Paris şi Moscova, Franţa nu va plăti penalităţi, dar va rambursa sumele avansate de Rusia.
- Stabilitatea Egiptului
François Hollande a dat asigurări, la începutul lui august, că Franţa nu va întâmpina nicio dificultate în găsirea unor cumpărători. O sursă apropiată dosarului a evocat faptul că aproximativ zece ţări şi-au manifestat interesul.
Achiziţionarea BPC-urilor de către Egipt s-ar înscrie într-un context tensionat în domeniul securităţii, alimentat de instabilitatea din Libia şi din Sinaiul egiptean la nivelul regiunii.
În discursul pe care l-a susţinut marţi la Conferinţa ambasadorilor, François Hollande a insistat asupra importanţei stabilităţii Egiptului în regiune.
"Franţa a ales să considere Egiptul un actor major în Orientul Mijlociu", a subliniat şeful statului, prezent la inaugurarea noului Canal Suez, pe 6 august. "Stabilitatea sa este esenţială. Egiptul aşteaptă multe de la Franţa", a adăugat el, subliniind de asemenea relaţia de "mare încredere" dintre Paris, Arabia Saudită şi statele membre ale Consiliului de Cooperare de la Golf.
Riadul şi Cairo, care s-au apropiat odată cu venirea la putere a lui Abdel Fattah el-Sisi în 2013, au semnat la sfârşitul lui iulie un acord care prevede consolidarea cooperării lor militare.
Cele două ţări, membre ale coaliţiei militare din Yemen împotriva miliţiilor şiite huthi, s-au angajat totodată să acţioneze în favoarea creării Forţei arabe comune propuse de către Liga Arabă la sfârşitul lui martie.
În contextul în care Egiptul încearcă să-şi redreseze economia, Arabia Saudită, Kuwaitul şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunţat, în martie, că-i vor oferi, fiecare în parte, câte patru miliarde de dolari ca ajutoare sau investiţii.
Cairo a achiziţionat anul trecut patru corvete de tip Gowind, construite de către DCNS, şi ar negocia aciziţionarea altor două, potrivit unei surse apropiate dosarului.
De asemenea, Egiptul a încheiat cu Franţa, în februarie, contracte în vederea achiziţionării a 24 de avioane de tip Rafale, în valoare totală de 5,2 miliarde de euro, dar şi a unei fregate multirol de tip Fremm, în valoare de un miliard de euro, şi a unor rachete.
Citeşte şi: Francois Hollande neagă informaţiile privind un acord cu Rusia pentru despăgubiri în cazul Mistral
Citeşte şi: Rusia şi Franţa au ajuns la un acord asupra rambursării unei nave Mistral, anunţă Kremlinul
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Documentele Reginei Elisabeta urmează să fie făcute publice în curând. Experții se tem de cenzurarea acestora
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Armata germană va crea o nouă divizie dedicată exclusiv apărării teritoriale. Aceasta va aduce sub comanda sa toate unitățile de rezervă existente
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe