Negocieri pentru un plan diplomatic care ar permite revenirea Autorităţii Palestiniene în Gaza

Autoritatea Palestiniană ar putea reveni în Fâşia Gaza, în baza unui plan diplomatic aflat în curs de negociere, care prevede şi patrularea de către observatori militari turci şi francezi a unei zone din sudul teritoriului, relatează The Times, în ediţia electronică de sâmbătă.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Negocieri pentru un plan diplomatic care ar permite revenirea Autorităţii Palestiniene în Gaza

Negocieri pentru un plan diplomatic care ar permite revenirea Autorităţii Palestiniene în Gaza (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Zona de sud, care ar urma să includă trecerea către Egipt de la Rafah şi cea către Israel de la Kerem Shalom, ar fi controlată formal de Autoritatea Palestiniană, iar planul ar permite astfel deschiderea punctelor de trecere pentru prima dată de la preluarea puterii în Gaza de către Hamas, în iunie 2007.

Planul este negociat ca parte a iniţiativei de pace egiptene anunţate de preşedintele Hosni Mubarak după discuţii cu omologul său francez, Nicolas Sarkozy, care cere ca încetarea imediată a focului să fie urmată de discuţii privind asigurarea securităţii graniţei dintre Egipt şi Fâşia Gaza şi redeschiderea punctelor de trecere.

Planul se confruntă însă cu obstacole importante, surse diplomatice afirmând vineri că eforturile egiptene se lovesc de dezacordurile privind modalităţile de securizare a graniţei. Hamas a afirmat că poate lua în considerare staţionarea observatorilor la trecerile către Egipt, dar se opune prezenţei unei forţe internaţionale, în timp ce Israelul insistă asupra prezenţei unei forţe internaţionale solide, care să pună capăt contrabandei de la graniţă.

Nici Egiptul nu doreşte trupe internaţionale pe teritoriul său, vrând, în schimb, să revină la un acord din 2005, care prevedea ca UE să monitorizeze traficul de persoane la Rafah şi cel de vehicule la Kerem Shalom.

Noul plan este negociat după ce atât Israelul, cât şi Hamas au respins propunerea de încetare a focului susţinută de 14 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU. Statele Unite s-au abţinut de la vot, în baza unei decizii de ultim moment, surse diplomatice afirmând că secretarul de Stat Condoleezza Rice şi-a schimbat punctul de vedere în urma unui apel telefonic al preşedintelui George W. Bush.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici