Negocierile de pace vor fi reluate, Europa se confruntă cu termenul limită pentru gazele ruse
Cumpărătorii europeni de gaz rusesc se confruntă cu un termen limită pentru a începe să plătească în ruble vineri, în timp ce negocierile menite să pună capăt războiului urmează să fie reluate chiar dacă Ucraina se pregătea pentru noi atacuri în sud şi est, scrie Reuters.
Războiul a ucis mii de oameni, a făcut ca milioane de oameni să fugă şi a determinat Statele Unite şi aliaţii din întreaga lume să impună sancţiuni asupra entităţilor guvernamentale, companiilor şi oligarhilor ruşi.
Rusia va răspunde sancţiunilor Uniunii Europene, a declarat vineri agenţia de ştiri RIA, care a citat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe.
"Acţiunile UE nu vor rămâne fără răspuns... sancţiunile iresponsabile ale Bruxelles-ului afectează deja în mod negativ viaţa de zi cu zi a europenilor obişnuiţi", a declarat Nikolai Kobrinets pentru agenţia de ştiri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu schimbă regulile pentru candidații independenți la alegerile prezidențiale. Ion Cristoiu, publicist și scriitor: „Favorizează un candidat care se va anunța: Victor Ponta”
-
Cristian Pistol: Sunt şanse ca la finalul anului 2025 să se circule pe autostradă între Tîgveni şi Bucureşti
-
Tarom înfiinţează o nouă societate de întreţinere şi reparaţii aeronave civile
-
Contraversă: Pakistan International Airlines lansează o reclamă cu un avion care zboară spre Turnul Eiffel. Criticii o aseamănă cu atacurile teroriste din 11 septembrie 2001
Preşedintele rus Vladimir Putin a jucat joi una dintre cele mai mari cărţi ale sale, cerând cumpărătorilor europeni de energie să înceapă să plătească în ruble începând de vineri şi ameninţând cu încetarea contractelor existente.
Guvernele europene au respins ultimatumul energetic al lui Putin, Germania, cel mai mare beneficiar de gaz rusesc de pe continent, calificându-l drept "şantaj".
Confruntarea energetică are ramificaţii uriaşe pentru Europa, în timp ce oficialii americani fac înconjurul lumii pentru a menţine presiunea asupra lui Putin.
Putin a trimis trupe pe 24 februarie pentru ceea ce el numeşte o "operaţiune militară specială" de demilitarizare a Ucrainei. Ţările occidentale spun că scopul real al lui Putin a fost să răstoarne guvernul Ucrainei.
În cadrul discuţiilor din această săptămână, Moscova a declarat că va reduce ofensivele din apropierea capitalei Kiev şi din nord ca gest de bunăvoinţă şi se va concentra pe "eliberarea" regiunii Donbas din sud-est.
Kievul şi aliaţii săi spun că Rusia încearcă, în schimb, să se regrupeze după ce a suferit pierderi în urma contraofensivei ucrainene care a recucerit suburbiile capitalei, plus zone strategice din nord-est şi sud-vest.
Imagini video din Irpin, la periferia vestică a Kievului, au arătat tancuri ruseşti distruse în mijlocul unor clădiri bombardate şi autorităţi ucrainene scoţând victime în saci de cadavre.
Într-un discurs ţinut târziu în noapte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat asupra "bătăliilor care vor urma" în Donbas şi în oraşul-port Mariupol din sudul asediat.
"Încă trebuie să mergem pe o cale foarte dificilă pentru a obţine tot ceea ce ne dorim", a spus Zelenski.
Negocierile de pace urmează să fie reluate vineri prin videoconferinţă. Căutând să îşi consolideze poziţia, Moscova redistribuie forţe din regiunile separatiste din Georgia, susţinute de Rusia, în Ucraina, a scris Ministerul britanic al Apărării pe Twitter.
Întăririle indică faptul că Rusia a suferit pierderi neaşteptate, a spus acesta.
Oficialii americani şi europeni spun că Putin a fost indus în eroare de generali cu privire la performanţele dezastruoase ale armatei sale. citeste mai departe
Autorităţile ucrainene sperau să evacueze mai mulţi locuitori din Mariupol după ce Rusia a fost de acord să deschidă vineri un coridor umanitar, dar mai multe acorduri anterioare au eşuat.
Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că 45 de autobuze trimise pentru a evacua oamenii din Mariupol au fost oprite joi de forţele ruseşti în afara oraşului Berdyansk, la aproximativ 75 km spre vest.
Într-o postare pe Facebook, statul major a declarat că forţele ucrainene încă mai deţin Mariupol, o poartă de acces la Marea Neagră care leagă un coridor strategic între Donbas şi peninsula Crimeea anexată de Rusia.
Primăria estimează că au murit 5.000 de persoane.
Zeci de mii de oameni sunt blocaţi de săptămâni întregi cu puţine alimente, apă şi alte provizii în oraşul care a găzduit cândva 400.000 de persoane, dar care a fost răvăşit de bombardamente.
În altă parte, în Trostyanets, un oraş din estul ţării, au existat dovezi ale contraatacului reuşit al Ucrainei. Tancuri ruseşti arse şi muniţie abandonată au împânzit drumurile noroioase.
Războiul ameninţă, de asemenea, să perturbe aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, un oficial guvernamental american împărtăşind imagini cu ceea ce au spus că ar fi fost pagube la instalaţiile de depozitare a cerealelor din Ucraina, al patrulea cel mai mare exportator de grâne din lume în sezonul trecut.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO