Negocierile unui PRIM ACORD UNIVERSAL în lupta împotriva încălzirii globale au început la COP21

Câteva mii de negociatori din 195 de ţări au început duminică, la Bourget, în apropiere de Paris, o cursă contra cronometru de 12 zile într-o încercare de a încheia un prim acord universal în lupta împotriva încălzirii globale, relatează Reuters în pagina electronică.

Urmărește
2227 afișări
Imaginea articolului Negocierile unui PRIM ACORD UNIVERSAL în lupta împotriva încălzirii globale au început la COP21

Negocierile unui prim acord universal în lupta împotriva încălzirii globale au început la COP21

Cea de 21-a Conferinţă a părţilor semnatare ale Convenţiei ONU privind modificările climatice (CCNUCC) va fi deschisă oficial luni, de 150 de şefi de stat şi de guverne, care vor fi primiţi în parcul de expoziţie din Bourget începând de la ora locală 8.00 (9.00, ora României) de către François Hollande.

Ceea ce se aşteaptă de la această reuniune fără precedent a liderilor lumii este un "impuls politic", înainte de a ceda locul negociatorilor, a declarat sâmbătă şeful statului francez, după o întâlnire cu premierul canadian Justin Trudeau.

Potrivit ministrului francez de Externe Laurent Fabius - care urmează să fie ales în mod oficial, luni dimineaţa, preşedintele COP21 - în discuţie se află aproximativ 50 de puncte din proiectul de acord care urmează să fie adoptat pe 11 decembrie.

Această conferinţă este considerată una dintre ultimele şanse de orientare a lumii către un mod economic mai puţin consumator de energie fosilă şi care să emită, astfel, mai puţine gaze cu efect de seră (GES), în vederea opririi încălzirii planetei sub nivelul de două grade Celsius la sfârşitul secolului al XXI-lea.

Însă amploarea sarcinii i-a determinat pe organizatorii COP21 să devanseze primele reuniuni.

"Este necesar să decidem în legătură cu modul în care vom trăi împreună pe această planetă, permiţând accesul tuturor la o dezvoltare durabilă", a declarat Laurent Fabius în deschiderea primei reuniuni a negociatorilor.

"Prioritatea absolută va consta în facilitarea (...) atingerii unui compromis ambiţios între toate ţările", a adăugat el. "Va fi necesar ca fiecare zi să ne permită să înregistrăm progrese", a continuat ministrul.

"Îmi voi cansacra zilele şi nopţile acestui lucru", a declarat pentru presă Laurent Fabius, care şi-a instalat un birou în incinta în care loc conferinţa şi o bază la un mare hotel aflat în apropiere de Aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle, la nord de Bourget.

Venezuela a protestat

El le-a cerut negociatorilor să-i predea până sâmbăta viitoare un proiect de text de acord cât mai bun cu putinţă, pentru a le permite miniştrilor din cele 195 de ţări participante să soluţioneze punctele politice cele mai delicate în cea de a doua săptămână.

Înaintea acestei reuniuni, Laurent Fabius a făcut un tur al instalaţiilor, în special al celor două săli plenare, pentru a verifica personal buna funcţionare a microfoanelor, modul cum au fost aşezate ecranele de control şi, mai ales, dispozitivul sonor de chemare la ordine a oratorilor prea vorbăreţi.

Fiecare şef de stat şi de guvern care va lua cuvântul luni, începând de la prânz, va avea la dispoziţie trei minute.

Ei vor respecta la începutul sesiunii - aşa cum au făcut negociatorii duminică - un moment de reculegere în memoria celor 130 de persoane ucise în atacurile de la 13 noiembrie, la Paris şi Saint-Denis.

COP21 se desfăşoară pe fondul ameninţării teroriste şi unor măsuri de securitate consolidate, ceea ce a condus deja la un incident în cursul reuniunii de duminică.

În contextul în care s-a prevăzut ca doar şefii delegaţiilor să ia cuvântul, diplomata venezueleană Claudia Salerno, a cărei ţară se află în fruntea unui mic grup de state ostile procesului al cărei încununare este COP21, a protestat faţă de tratamentul aplicat delegaţiei sale.

"S-ar părea că membri ai delegaţiei noastre nu pot să treacă de uşă. Este o problemă mare pentru noi", a spus ea. "Scaunul Venezuelei a fost cât pe-aci să rămână gol (...). Ne-a luat 20 de minute să intrăm în această sală", a adăugat Salerno.

Şefii de stat şi de guverne vor avea dreptul, luni, la cu totul alt tratament. Ei vor lua un dejun pregătit de către cinci bucătari-şefi renumiţi, şi anume Yannick Alléno, Alexandre Gauthier, Nicolas Masse, Marc Veyrat şi Christelle Brua pentru produse de patiserie.

Ei au acceptat să muncească benevol, le-a spus unor jurnalişti Laurent Fabius, care a precizat că este vorba despre un prânz "ecologic" şi "bio", un prânz al "excelenţei, fără ostantaţie".

În toată lumea, din Australia şi până în Brazilia, sute de mii de persoane au manifestat, cerând un compromis ambiţios.

În Franţa, unde marşurile au fost interzise după atacurile de la 13 noiembrie, mitinguri de la Paris au fost umbrite de incidente, iar poliţia a anunţat peste 200 de arestări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici