NEIL ARMSTRONG A MURIT. Primul om care a păşit pe Lună avea 82 de ani - VIDEO, FOTO

Astronautul american Neil Armstrong, primul om care a mers pe Lună, a murit la vârsta de 82 de ani, a anunţat sâmbătă postul de televiziune american NBC News. Neil Armstrong fusese operat la inimă la începutul lunii.

Urmărește
20217 afișări
Imaginea articolului NEIL ARMSTRONG A MURIT. Primul om care a păşit pe Lună avea 82 de ani - VIDEO, FOTO

NEIL ARMSTRONG A MURIT. Primul om care a păşit pe Lună avea 82 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aflaţi la bordul navetei Apollo 11, Neil Armstrong şi colegul său Buzz Aldrin au păşit pe Lună la 20 iulie 1969.

Astronautul s-a născut la 5 august 1930 la Wapakoneta, în Ohio (nord). Acesta şi-a început cariera la NASA, agenţia spaţială americană, în 1955.

Neil Armstrong a fost înzestrat cu conducerea primei misiuni lunare americane la bordul capsulei Apollo 11 alături de astronauţii Buzz Aldrin şi Michael Collins.

Acesta a ajuns pe Lună la bordul modulului Eagle în iulie 1969 şi şi-a asigurat locul în istorie declarând, când a păşit prima dată pe Lună: "Este un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire".

GALERIE FOTO

Potrivit Reuters, familia fostului astronaut a anunţat sâmbătă decesul acestuia. "Am fost devastaţi să aflăm că Neil Armstrong a murit în urma unor complicaţii (…). Neil a fost iubitul nostru soţ, tată, bunic, frate şi prieten", se arată în declaraţia familiei.

Armstrong a fost suspus unei operaţii pe cord deschis pentru desfundarea unei artere coronare, la începutul lunii, la doar două zile după ce şi-a sărbătorit ziua de naştere, pe 5 august.

În calitate de comandant al misiunii Apollo 11, Armstrong a devenit primul om care a păşit pe Lună, pe 20 iulie 1969, când a rostit celebrele cuvinte: "un pas mic pentru om, unul mare pentru omenire". Aceste cuvinte reprezintă în continuare unul dintre cele mai cunoscute citate din limba engleză.

Neil Alden Armstrong avea la momentul respectiv 38 de ani şi, chiar dacă atinsese unul dintre marile obiective ale omenirii, nu şi-a savurat realizarea, ci a părut dimpotrivă frustrat de recunoaşterea pe care i-a adus-o.

"Cred că tuturor ne place să fim recunoscuţi, nu pentru un singur foc de artificii, ci pentru întreaga activitate", a declarat Armstrong într-un interviu pentru CBS în 2005.

Când a fost întrebat cum se simte ştiind că urmele lăsate de paşii lui vor rămâne pe suprafaţa lunii probabil pentru mii de ani, el a răspuns: "Eu sper că cineva va merge până acolo zilele astea să le cureţe".

Se pare că Neil Armstrong n-a putut înţelege niciodată de ce paşii săi pe Lună au atras atât de multă atenţie, a spus şi James Hansen, autorul cărţii "First Man: The Life of Neil A. Armstrong".

Misiunea Apollo 11 a fost şi ultimul zbor în spaţiu al lui Armstrong. În anul următor i s-a dat o muncă de birou, la departamentul de cercetare avansată şi tehnologie de la NASA.

După ce şi-a încheiat activitatea la NASA, Armstrong a dus o viaţă foarte discretă. Nu a avut un rol important la evenimentele care au marcat cea de-a 25-a aniversare a aselenizării, în 1994.

Hansen a mai declarat că poveştile cu Armstrong care visa să ajungă în spaţiul încă de mic nu sunt autentice, deşi legendarul astronaut s-a dedicat de la început zborului. "Toată viaţa lui era dedicată zborului. Toată viaţa lui era dedicată pilotajului", a spus Hansen.

La un an după misiunea Apollo 11, Armstrong a părăsit NASA pentru a deveni professor de inginerie la Universitatea din Cincinnati. El a şi locuit în zona Cincinnati cu soţia lui, Carol.

Armstrong lasă în urmă doi fii, un fiu şi o fiică vitregi, 10 nepoţi, un frate şi o soră.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici