- Home
- Externe
- QUNU, AFRICA DE SUD, (25.06.2013, 14:32)
- Valentin Vidu - Mediafax
Nelson Mandela, în continuare în stare critică. Familia fostului preşedinte sud-african se pregăteşte pentru tot ce e mai rău
Familia lui Nelson Mandela se pregătea marţi de inevitabil, cu o reuniune a celor mai apropiate rude, la Qunu (sud), satul copilăriei fostului preşedinte sud-african, care rămâne spitalizat în stare critică.
Urmărește
205 afișări
Nelson Mandela (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit cotidianului sud-african Sowetan, Makaziwe, fiica cea mare, le-a chemat pe rude la Qunu, în provincia Eastern Cape (sud), satul copilăriei lui Mandela, pentru o reuniune familială, şi a luat primul zbor spre Mthatha, aeroportul care deserveşte Qunu. Prezenţa lui Makaziwe, în vârstă de 59 de ani, la Qunu a fost confimată la faţa locului de către un corespondent al AFP.
O fiică şi mai mulţi nepoţi ai fostului militant anti-apartheid s-au reunit în cursul dimineţii în casa construită de către Mandela după îndepărtarea regimului rasist de la putere, potrivit unor corespondenţi ai AFP.
"Este o reuniune de amaDlomo", a declarat unul dintre participanţi, care a solicitat anonimatul, referindu-se la o aripă a clanului Thembu, de care aparţine Mandela.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Niciun membru al familiei nu a dorit să discute ordinea de zi, dar anumite zvonuri anunţau disensiuni cu privire la locul înmormântării lui Nelson Mandela.
Oficial, el ar trebui să fie înmormântat la Qunu. "Familia mea este aici şi aş vrea să fiu înmormântat aici, acasă", a declarat fostul preşedinte sud-african în 2003, în cimitirul din Qunu, unde era filmat pentru un documentar.
Dar unele rude pledează pentru satul Mvezo, unde s-a născut, la aproximativ 40 de kilometri.
Infecţia pulmonară recurentă de care suferă l-a slăbit considerabil şi, începând de duminică, fostul preşedinte, considerat drept un părinte al democraţiei multirasiale sud-africane, se află între viaţă şi moarte.
Starea sa este "staţionară", dar rămâne critică, a precizat marţi pentru AFP nepoata sa, Ndileka.
"Trebuie să-l păzim cu rugăciunile noastre şi să-l lăsăm pe Atotputernicul să decidă restul, şi sper că va continua să ne bincuvânteze cu prezenţa sa printre noi", a declarat pentru un post de radio vicepreşedintele Kgalema Motlanthe.
Pentru sud-africani, obişnuiţi deja să nu-l mai vadă în public - Mandela, care va împlini în curând vârsta de 95 de ani, nu a mai ieşit de la Mondialul de fotbal din 2010 -, posibila dispariţie a fostului lor preşedinte rămâne un şoc.
"Este foarte greu. Mandela este un simbol. Pentru noi este mare, este un bărbat care a schimbat lumea. El a adus speranţă pentru fiecare. Să-l imaginăm întins pe un pat de spital şi să gândim că nu va ieşi mai bine, este foarte greu. (...) Nu vrem să se piardă, chiar dacă ştim că ora se apropie", comenta marţi Vusi Mzimanda, unul dintre numeroşii sud-africani veniţi să-şi exprime afecţiunea şi îngrijorarea în apropiere de Mediclinic Heart de Pretoria, unde Mandela este spitalizat.
Pe Twitter, mesajele se succedau, împărtăşind emoţii şi admiraţii pentru unul dintre cei mai mari politicieni ai secolului XX.
"Un adevărat lider, chiar şi dacă acestea sunt ultimele sale zile. Sper că acestea sunt pline de dragostea oamenilor pe care i-a plăcut atât de mult", scrie @ABwickfree.
Pe un alt cont, Mandela a fost comparat cu eroul biblic David, celebru pentru lupta sa victorioasă împotriva uriaşului Goliat.
În faţa spitalului, unde soţia sa Graça Machel rămâne zi şi noapte la căpătâiul său, contingentul presei devine din ce în ce mai numeros, ţinut la distanţă de către poliţişti.
Vehicule oficiale, cu plăcuţe de înmatriculare militare, au fost văzute marţi dimineaţa trecând porţile de acces, în timp ce o secţiune de perete a clinicii a dispărut cu totul, fiind acoperită de jos până sus cu flori, baloane şi mesaje.
Duminică, preşedintele Jacob Zuma a anunţat că eroul naţional "este în stare critică la spital", după ce a fost internat, în regim de urgenţă, la 8 iunie.
În cadrul unei întâlniri cu presa internaţională, Zuma a recunoscut, a doua zi dimineaţa, că se află într-un "moment dificil", însă nu a oferit mai multe detalii.
În pofida circumstanţelor excepţionale, preşedintele sud-african îşi menţine agenda. El are prevăzută o deplasare la Maputo, în Mozambic, joi şi se pregăteşte să-l primească pe preşedintele american Barack Obama, aşteptat vineri seara pentru o vizită de stat de trei zile.
Considerat drept părinte al tinerei democraţii multirasiale sud-africane, Mandela întruchipează sfârşitul suferinţelor îndurate în timpul regimului regimului rasist al apartheidului şi celor trei secole de dominare a ţării sale.
Considerat în anii '60 drept terorist, Mandela a petrecut 27 de ani în închisoare, dintre care 18 pe Robben Island, în largul oraşului Cape Town, unde preşedintele Obama are prevăzută o vizită de omagiere.
Eliberat în 1990, Mandela a primit în 1993 Premiul Nobel pentru Pace - împreună cu ultimul preşedinte al regimului apartheidului, Frederik de Klerk - pentru că a evitat un război civil pe care mulţi îl considerau inevitabil într-o ţară afectată de brutalităţi şi nedreptate.
El a fost primul preşedinte de culoare al ţării sale, în perioada 1994-1999, însă a plecat de la putere lăsând ca moştenire numeroase promisiuni de schimbare pe care partidul său ANC încearcă din greu să le onoreze în prezent.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump