Nelson Mandela, între viaţă şi moarte, înconjurat de familia sa

Africa de Sud se pregătea pentru ce este mai rău, luni, realizând că fostul preşedinte Nelson Mandela, spitalizat de 17 zile şi în vârstă de aproape 95 de ani, se află acum între viaţă şi moarte, cu familia sa lângă el.

Urmărește
963 afișări
Imaginea articolului Nelson Mandela, între viaţă şi moarte, înconjurat de familia sa

Nelson Mandela, între viaţă şi moarte, înconjurat de familia sa

Nelson Mandela "se află încă în stare critică la spital", a declarat şeful de stat Jacob Zuma pentru presa internaţională de la Johannesburg, repetând termenii folosiţi în ajun pentru a anunţa o degradare bruscă a stării de sănătate a acestui erou naţional.

"Medicii fac tot posibilul pentru a îi asigura bunăstarea şi confortul", a adăugat acesta, fără a dezvălui tipul de tratament primit de Mandela.

"Am fost la spital ieri seară (duminică) (...) Dată fiind ora, acesta dormea deja, l-am văzut, am discutat puţin cu doctorii şi soţia sa Graca Machel. Nu sunt în măsură să vă dau alte detalii, nu sunt doctor", a adăugat acesta în cadrul acestei conferinţe de presă prevăzută de mult timp pentru a vorbi despre alegerile din 2014.

Tras la faţă, acesta a vorbit despre "un moment dificil". Eroul luptei împotriva apartheid urmează să sărbătorească vârsta de 95 de ani la 18 iulie. Însă el îndură de doi ani şi jumătate infecţii pulmonare care i-au impus o spitalizare în patru reprize din decembrie.

La Mediclinic Heart din Pretoria, Nelson Mandela este vegheat zi şi noapte de Graca, soţia sa de 15 ani.

Winnie Madikizela-Mandela, fosta parteneră de luptă împotriva apartheid de care Mandela a divorţat în 1996, s-a întors şi ea din nou luni după-amiază alături de acesta. Fotografiile jurnaliştilor o arată pe Winnie la coborârea dintr-un BMW cu girofaruri, faţa puţin încordată şi mascată de ochelari negri, alături de fiica sa Zindzi. Zenani Mandela-Dlamini, o altă fiică a lui Nelson Mandela, a sosit separat.

Ministrul Apărării Nosiviwe Mapasi-Nqakula, care se ocupă şi de sănătatea foştilor preşedinţi, l-a vizitat şi el pe Mandela.

Nelson Mandela "este împăcat cu sine însuşi", a asigurat fiica sa cea mare, Makaziwe. "A dat atât de multe lumii. Cred că este împăcat", a declarat ea.

Evocând posibilitatea ca acestea să fie "ultimele momente" de intimitate între copii şi tată, ea a deplâns "frenezia presei" care s-a adunat din lumea întreagă.

În apropierea spitalului, ca şi la Soweto, locaţie semnificativă pentru lupta anti-apartheid, majoritatea sud-africanilor au acceptat cu regret că pagina Mandela s-ar putea întoarce.

Considerat ca fiind părintele tinerei democraţii multirasiale sud-africane, Mandela simbolizează obţinerea pentru prima dată a dreptului de vot de către majoritatea neagră în 1994 şi sfârşitul suferinţelor îndurate în timpul regimului rasist al apartheid.

Obama aşteptat la sfărşitul săptămânii

Preşedintele Jacob Zuma a asigurat luni dimineaţă că vizita preşedintelui american Barack Obama, aşteptat vineri seară în Africa de Sud în cadrul unui turneu african, este încă în vigoare.

Până duminică seară, veştile despre sănătatea lui Mandela din partea preşedinţiei sau a familiei au fost liniştitoare, zvonurile anunţând chiar ieşirea acestuia din spital. Cvasi-totalitatea trimişilor speciali ai presei străine se întorseseră acasă iar fostul preşedinte Thabo Mbeki, apropiat al lui Mandela, asigura că acesta nu este pe moarte.

Însă postul de televiziune american CBS a fost primul care a contrazis acest optimism. Conform CBS, care repetă că Nelson Mandela a fost "reanimat" la sosirea sa la spital, ficatul şi rinichii acestuia funcţionează doar la 50 la sută, "nu mai reacţionează" şi "nu a deschis ochii de zile".

Conform CNN, Makaziwe Mandela a dezminţit totuşi aceste afirmaţii şi a asigurat că el a deschis ochii.

Problemele pulmonare ale lui Nelson Mandela sunt probabil legate de sechelele unei tuberculoze contractate în timpul şederii sale pe insula-închisoare Robben Island, în largul Capului Bunei Speranţe, unde a petrecut 18 din cei 27 de ani de detenţie în închisorile regimului rasist al apartheid-ului.

Eliberat în 1990, acesta a primit în 1993 premiul Nobel pentru pace - împreună cu ultimul preşedinte al apartheid, Frederik de Klerk - pentru că au evitat un război civil pe care mulţi îl declarau inevitabil.

Lider prin consens între 1994 şi 1999, Mandela a cucerit inimile minorităţii albe împotriva cărei putere şi brutalitate a luptat anterior.

Unul dintre cele mai frumoase gesturi de reconciliere ale sale a avut loc la 24 iunie 1995, acum 18 ani, când echipa de rugby Springboks, simbol de durată al puterii albe, a câştigat cupa mondială la Johannesburg, Nelson Mandela, îmbrăcat în tricoul echipei, a înmânat el însuşi trofeul căpitanului. Acest episod a fost imortalizat în filmul regizat de Clint Eastwood, "Invictus".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici