Într-o piaţă din Atena, în faţa sediului Ministerului Apărării, Ilias Kasidiaris, purtătorul de cuvânt al Chryssi Avghi, urcă la tribună într-un ropot de aplauze. Care este fapta sa de arme? În urmă cu o săptămână a bătut-o pe o deputată comunistă în direct, în cursul unei dezbateri televizate.
Alesul ultranaţionalist, îmbrăcat în negru, se pregăteşte să îşi înceapă mitingul electoral. Brusc, o voce improvizează un slogan, preluat de alţii, în râsetele adunării: „Alt pumn lesbienei!”. Cel vizat zâmbeşte cu subînţeles. Muzică militară, steaguri greceşti în alb-albastru agitate către cer, show-ul poate începe.
Chryssi Avghi, o grupare obscură până de curând, acuzată de agresiuni cu caracter rasist, a intrat în Parlament la începutul lui mai, obţinând 6,9% din voturi (21 de mandate din cele 300), într-un scrutin care a sancţionat partidele tradiţionale.
Susuţinătorii partidului speră la un scor şi mai bun duminică, într-un climat mai nesigur ca niciodată în Grecia, blocată în recesiune şi supusă unei severe cure de austeritate care exasperează populaţia.
„Sper că vom face 10%„, declară Vassilis Bardis, în vârstă de 43 de ani, un agent de securitate plin de tatuaje. În spatele lui, pe o banderolă se poate citi „Rechini creditori, jos labele de pe Grecia”.
Celălalt cal de bătaie al militanţilor este imigraţia. „Nu avem nimic împotriva imigranţilor, dar trebuie să ne protejăm ţara„, spune Vassilis.
Plin de entuziasm, Panos, în vârstă de 30 de ani, scandează cu fervoare „Această patrie este a noastră” şi „Străinii afară”.
„Jean-Marie Le Pen nu este atât de puternic ca noi. Noi suntem mai extremi„, dă asigurări acest inginer.
Cei din jurul său, nişte skinheads cu nişte mine ameninţătoare, dar şi locuitori din acest cartier şic şi ciorchine de tineri sunt atraşi de un vot extrem, în contextul în care peste jumătate dintre cei din generaţia lor sunt şomeri în Grecia.
„Nu sunt un fan al huliganilor, dar îmi plac ideile Chryssi Avghi”, declară George, care tocmai a împlinit vârsta la care poate să voteze. „Nu sunt pentru barbarie împotriva imigranţilor, dar nu avem de lucru pentru ei. Grecia este a grecilor„, continuă tânărul.
Stravroula, în vârstă de 22 de ani, spune că dă turul mitingurilor electorale „pentru a-şi face o idee”. Infirmiera-ucenică pare să nu excludă să voteze pentru ultranaţionalişti, în pofida violenţelor revendicate de către Chryssi Avghi.
„Nu mai există speranţă pentru tineri aici. Poate că va trebui să îmi caut de lucru în străinătate„, suspină ea.
A fost, oare, şocată de loviturile aplicate deputatei comuniste, pentru care purtătorul de cuvânt al Zorilor de Aur este anchetat? Ea dă un răspuns ambiguu. „Nimic nu se întâmplă la întâmplare. De fapt, mi-e tot una”, spune ea.
În opinia unui alt ales şi candidat al partidului, Ilias Panagiotaros, incidentul, departe de a respinge alegătorii, este o adevărată mană cerească.
„Domnul Kasidiaris s-a apărat. Această femeie l-a atacat. Cea mai mare parte a grecilor sunt de acord. Pentru partidul nostru a avut un efect de Red Bull”, o băutură energizantă, a declarat el pentru presă.
În spatele său, un bărbat solid râgâie auzind un jurnalist vorbind despre „neonazişti”. „Nu suntem nazişti! Cine este imbecilul care a spus asta? Suntem naţionalişti!”, se înfurie el.
Mitingul ajunge la final. Mica adunare intonează imnul naţional. Şase militanţi duri din primul rând prezintă salutul hitlerist în mod ostentativ.
Eva, în vârstă de 22 de ani, o studentă la psihologie cu o faţă angelică, pleacă de la reuniune încântată. „Au dreptate pe toată linia„, apreciază ea.