Netanyahu: Israelul nu se va întoarce niciodată la frontierele din 1967

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat asigurări, luni, că Israelul nu va reveni niciodată la frontierele "imposibil de apărat" din 1967, într-un discrus rostit la Washington, în faţa Congresului anual al principalului grup de lobby pro-Israel în Statele Unite, AIPAC.

Urmărește
415 afișări
Imaginea articolului Netanyahu: Israelul nu se va întoarce niciodată la frontierele din 1967

Netanyahu: Israelul nu se va întoarce niciodată la frontierele din 1967 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vreau să vă asigur de un lucru, (pacea) trebuie să garanteze securitatea Israelului şi Israelul nu se poate întoarce la frontierele imposibil de apărat din 1967", a declarat el.

După AIPAC luni, Netanyahu ar urma să se adreseze marţi Congresului, la câteva zile după un dezacord public cu preşedintele american, Barack Obama, privind procesul de pace. "Vreau să vă prezint o viziune pentru o pace israeliano-palestiniană securizată", a declarat el în faţa AIPAC.

El a adăugat că Obama dă dovadă de un angajament "de fier" faţă de securitatea Israelului şi a mulţumit pentru finanţarea sistemului israelian avansat de interceptare de rachete.

Mai mulţi protestatari au întrerupt discursul premierului israelian, apreciind drept "inacceptabilă" negarea situaţiei palestinienilor, dar vocea lor a fost rapid acoperită de aclamaţiile a numeroşi delegaţi, în timp ce manifestanţii au fost conduşi afară din clădire de serviciile de securitate.

American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) este principalul grup de influenţă pro-israelian din Statele Unite şi revendică aproximativ 100.000 de membri.

Forumul său anual este un eveniment politic de prim-plan, la care participă lideri din cele două partide principale americane, dar şi oficiali israelieni.

În ziua în care a ajuns în capitala americană la 20 mai, Netanyahu a respins sec avizul preşedintelui american, care s-a pronunţat cu o zi înainte pentru înfiinţarea unui stat palestinian pe baza revizuită a frontierelor din 1967.

Într-o punere în scenă fără precedent, Netanyahu nu a ezitat să îl sancţioneze verbal pe Barack Obama în faţa jurnaliştilor, în Biroul Oval.

El a ales să interpreteze referirea lui Barack Obama la frontierele din 1967 "cu schimbări de teritoriu acceptate de cele două părţi" ca o cerere adresată Israelului de a se retrage în interiorul adevăratelor frontiere din 1967, pe care le-a calificat drept "imposibil de apărat" din punct de vedere militar.

Duminică, în faţa AIPAC, Barack Obama a persistat, explicându-şi poziţia şi evocând interpretarea eronată a declaraţiilor sale. Ulterior, Benjamin Netanyahu s-a declarat înclinat să coopereze cu preşedintele american "pentru a reînnoi negocierile de pace".

Preşedintele american a plasat pacea din Orientul Mijlociu în centrul priorităţilor sale de politică externă, la preluarea puterii, în ianuarie 2009.

Toate tentativele sale au eşuat în faţa incapacităţii părţilor de a se înţelege, determinând palestinienii să caute recunoaşterea statului lor la ONU, în septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici