- Home
- Externe
- MOSCOVA, (14.05.2013, 17:53)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Netanyahu şi Putin s-au întâlnit pentru a discuta despre rachetele ruseşti promise Siriei
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi împotriva oricărui act ce ar putea să destabilizeze şi mai mult situaţia în conflictul sirian, la finalul unei întâlniri la Soci (sud) cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit agenţiei RIA Novosti.
Urmărește
361 afișări
Vladimir Putin si Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Este crucial ca în acest moment important să fie evitat orice act ce ar putea să destabilizeze situaţia", a declarat Putin la finalul întâlnirii cu Netanyahu, a cărui ţară a efectuat la începutul lunii bombardamente asupra unor ţinte în Siria.
"Noi dorim să stabilim pacea cu vecinii noştri. Am putut să ajungem la acorduri de pace cu doi dintre vecinii noştri. Să dea Dumnezeu să putem să le obţinem şi cu alţii", a spus Netanyahu, adăugând, tot potrivit RIA Novosti, că sarcina Guvernului israelian este "să îşi apere cetăţenii".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele rus Vladimir Putin au discutat marţi, la Soci, în sudul Rusiei, despre conflictul din Siria, după ce Moscova a confirmat că intenţionează să livreze rachete sol-aer de tip S-300 promise regimului de la Damasc.
"Desigur, am intenţia să vorbesc cu dumneavoastră despre situaţia din regiune, inclusiv din Siria", a declarat Putin la începutul întâlnirii, la reşedinţa sa de la malul Mării Negre, potrivit imaginilor postului de televiziune Rossia 24.
"Eu sunt bucuros că pot să discut cu dumneavoastră despre stabilizarea din regiune, despre mijloacele de a aduce mai multă securitate şi linişte", a declarat, la rândul său, Netanyahu.
Conform presei israeliene, vizita lui Netanyahu se va concentra, în special, pe livrarea prevăzută către Siria a bateriilor de rachete de tip S-300, arme sofisticate capabile se intercepteze avioane aflate în zbor sau rachete ghidate, un echivalent rusesc al sistemului american de tip Patriot.
Un membru din cadrul Guvernului israelian a anunţat duminică faptul că Netanyahu este "destul de hotărât" să împiedice aceste livrări.
Instalarea unui asemenea sistem de apărare antiaerian va complica orice proiect al Statelor Unite sau al aliaţilor săi ameninţaţi cu raiduri aeriene de a stabili o zonă de excludere aeriană deasupra Siriei sau de a interveni pentru a securiza sau pentru a distruge arme chimice.
Informaţia a fost divulgată în presa americană la câteva zile după ce Israelul a efectuat raiduri aeriene împotriva unor ţinte, în apropiere de Damasc, pentru a împiedica transferarea de arme sofisticate către Hezbollahul libanez, un aliat al regimului lui Bashar al-Assad, potrivit unui oficial de rang înalt israelian.
Liderii ruşi au confirmat vineri posibilitatea efectuării livrărilor, la trei zile după ce l-au primit pe secretarul de Stat american John Kerry şi au dat speranţe pentru a găsi o soluţie negociată.
Moscova şi Washingtonul au solicitat desfăşurarea unei noi conferinţe internaţionale pentru a găsi o soluţie politică în conflictul sirian.
Vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat că Moscova se pregătea să "finalizeze" livrările.
Potrivit cotidianului Kommersant, Putin i-a confirmat premierului britanic David Cameron, venit, la rândul său, în Rusia, vineri, pentru a purta discuţii în privinţa Siriei, că rachetele vor fi livrate în siguranţă Damascului.
Luni, analiştii împărtăşeau opinii diferite cu privire la intenţia părţii ruse.
"În logica lucrurilor, după două raiduri ale forţelor aeriene israeliene în Siria, Netanyahu va avea dificultăţi în a-l descuraja pe preşedintele rus să livreze arme de apărare", a apreciat Boris Dolgov, de la Institutul Rus pentru Studii Orientale.
În opinia lui Viktor Kremeniuk, de la Institutul SUA-Canada de la Moscova, Benjamin Netanyahu, ridicând problema rachetelor, "avertizează indirect că Israelul va distruge (sistemele) S-300 când vor fi livrate".
Potrivit lui Igor Korotcenko, de la Centru de Analiză a Pieţei Mondiale a Armelor, "întrebarea de a şti dacă Rusia va onora contractul de livrare rămâne deschisă".
Ar fi vorba despre un contract încheiat, în 2010, în vederea livrării a patru baterii de rachete de tipul S-300, cuprinzând şase rampe de lansare şi 144 de rachete cu o rază de acţiune de 200 de kilometri, pentru o sumă în valoare de 900 de milioane de dolari, potrivit unor surse israeliene, citate de Wall Street Journal.
După escala la Moscova, John Kerry a avertizat împotriva furnizării acestor rachete, care ar putea fi "potenţial destabilizatoare" pentru regiune.
Pe de altă parte, perspectiva organizării unei noi conferinţe internaţionale pentru a găsi o soluţie politică în conflictul din Siria este nesigură, din cauza divergenţelor existente în privinţa condiţiilor puse şi legitimităţii unor reprezentanţi ai celor două părţi, potrivit unei surse diplomatice ruseşti.
Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a apreciat marţi drept "foarte dificilă" organizarea unei conferinţe numite "Geneva II".
După Kerry şi Cameron, secretarul general al ONU Ban Ki-moon este aşteptat, la rândul său, în Rusia, în perioada 16-19 mai.
Preşedintele american Barack Obama a cerut luni Rusiei, ultimul susţinător al regimului de la Damasc, să-şi reconsidere poziţia.
Războiul civil din Siria s-a soldat, începând din martie 2011, cu peste 80.000 de morţi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe