- Home
- Externe
- WASHINGTON, (24.11.2017, 13:59)
- Mihai Draghici
New York Times: Adversarii lui Vladimir Putin cred că obsesia SUA despre Rusia alimentează popularitatea liderului rus
Adversarii politici ai preşedintelui rus Vladimir Putin critică insistenţa politicienilor din Statele Unite de a acuza Moscova de ingerinţele în scrutinul prezidenţial american, argumentând că situaţia alimentează popularitatea liderului de la Kremlin, afectând acţiunile de contestare ale opoziţiei.
Urmărește
1335 afișări
New York Times: Adversarii lui Putin cred că obsesia SUA despre Rusia alimentează popularitatea liderului rus
Adversarii politici ai preşedintelui rus Vladimir Putin critică insistenţa politicienilor din Statele Unite de a acuza Moscova de ingerinţele în scrutinul prezidenţial american, argumentând că situaţia alimentează popularitatea liderului de la Kremlin, afectând acţiunile de contestare ale opoziţiei.
"Luni întregi, preşedintele Vladimir Putin a negat, în mod previzibil, acuzaţiile privind ingerinţele în scrutinul prezidenţial din Statele Unite, calificându-le ştiri false alimentate de isteria rusofobă. Şi mai surprinzător, unii dintre cei mai mari adversari din Rusia ai lui Vladimir Putin, în principal liberali prooccidentali care consideră Statele Unite model de valori democratice şi excelenţă jurnalistică, se alătură acum valului de proteste faţă de fixaţia americanilor privind ingerinţele Moscovei în afacerile interne de la Washington", comentează editorialistul Andrew Higgins într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "De ce denunţă adversarii lui Vladimir Putin fixaţia SUA privind ingerinţele electorale".
"Este deja prea mult. Ceea ce se întâmplă cu «investigaţia privind ingerinţele Rusiei» nu este doar o ruşine, ci şi o întunecare colectivă a minţilor", afirmă Leonid Volkov, principalul consilier al liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus la poliţie
-
Criza politică din Coreea de Sud. Preşedintele Yoon nu va participa la audierea de punere sub acuzare. Motivul invocat
-
Zelenski le cere aliaţilor să-şi onoreze promisiunile privind livrările de arme către Ucraina
"Ceea ce îi deranjează cel mai mult pe criticii lui Vladimir Putin în legătură cu obsesia Americii pentru Rusia este faptul că intensifică o campanie constantă a presei de stat de la Moscova. La televiziuni, în ziare şi în spaţiul online, Vladimir Putin este caracterizat drept un campion al strategiilor care a obţinut victorie după victorie pe plan global pentru Rusia, o naţiune mai slabă economic, militar şi demografic comparativ cu Statele Unite", explică NYT.
"Kremlinul este, desigur, foarte mândru de povestea cu ingerinţele ruse. Aceasta arată că nu sunt doar un grup de tipi învechiţi din KGB care nu înţeleg tehnologiile digitale, ci o forţă foarte puternică, de genul poveştilor cu James Bond. Această imagine ne afectează foarte mult activităţile. Vladimir Putin nu este un geniu în materie de geopolitică", adaugă Leonid Volkov, într-un interviu acordat NYT.
Leonid Volkov şi alţi experţi nu au dubii că Rusia a influenţat, cel puţin marginal, campania electorală premergătoare scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA. Dar se plâng că Statele Unite amplifică în mod consistent efectele acţiunilor lui Vladimir Putin, prezentând Administraţia de la Moscova ca fiind mult mai unită şi mai eficientă decât este în realitate, consolidând activităţile liderului de la Kremlin şi îngreunând eforturile de contestare a acestuia pe plan intern.
În opinia lor, americanii folosesc Rusia ca pretext pentru a explica profundele clivaje politice din Statele Unite. Această situaţie i-a dezamăgit pe mulţi dintre ruşii care au simpatii occidentale, deoarece cred că Statele Unite par să imite unele dintre cele mai puţin atrăgătoare caracteristici ale Rusiei.
"Imaginea Rusiei lui Vladimir Putin construită de Occident, în principal de presa americană, în ultimele 18 luni îl şochează chiar şi pe cel mai mare cititor anti-Putin din Rusia", a scris săptămâna trecută Oleg Kaşin, un jurnalist critic faţă de Kremlin, pe site-ul Republic.ru. El a explicat că presa americană a construit o imagine falsă despre modul în care funcţionează Rusia, prezentând oportunişti de la periferia sistemului şi oameni de afaceri interesaţi doar de propriile interese, care de fapt nu au legături cu Kremlinul, drept agenţi aflaţi în subordinea statului care lucrează la comanda lui Vladimir Putin.
Ivan I. Kurilla, profesor de Istorie şi specialist în politica americană la Universitatea Europeană din Sankt-Petersburg, afirmă că rolul preponderent negativ al Rusiei pe scena politică de la Washington este reeditarea unui fenomen observat iniţial la sfârşitul anilor 1800. "Americanii se folosesc de tema Rusiei de fiecare dată când simt o criză a propriei identităţi", explică Ivan Kurilla.
"Liberalii americani sunt atât de supăraţi pe preşedintele Donald Trump încât nu cred că este produsul autentic al modului de viaţă american. Încearcă să îl portretizeze ca fiind ceva creat de Rusia. Toate aceste lucruri sunt problemele Americii, nu ale Rusiei", a subliniat Ivan Kurilla.
Atât Leonid Volkov, cât şi Ivan Kurilla se tem că serviciile secrete americane au uşurat sarcina Kremlinului de a nega interferenţele în alegerile americane ascunzând dovezile concrete, situaţie care nu face decât să alimenteze teoriile conspiraţiei. "Aceste lucruri ajută foarte mult Kremlinul. Vladimir Putin este promovat cu imaginea de lider geopolitic, cel mai inteligent şi cel mai puternic om din lume. Ne doare foarte mult că nu au fost dezvăluite dovezi. Situaţia ajută propaganda rusă, întrucât Kremlinul poate argumenta că este vorba doar de o conspiraţie împotriva Rusiei", a subliniat Leonid Volkov.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane. "Eforturile Rusiei de a influenţa scrutinul prezidenţial american reprezintă cea mai recentă expresie a dorinţei pe care Moscova o are de mult timp de a submina ordinea liberal-democratică occidentală promovată de Statele Unite; activităţile Rusiei demonstrează o escaladare semnificativă din punctul de vedere al modului direct de acţiune, al intensităţii şi scopului eforturilor, comparativ cu operaţiunile anterioare", se arată în versiunea declasificată a Raportului de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informaţii din SUA. "Principala concluzie este că preşedintele Vladimir Putin a ordonat o campanie de influenţare a scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016. Scopurile Rusiei au fost subminarea încrederii publice în procesul democratic american, denigrarea candidatului Hillary Clinton, compromiterea capacităţii sale de a fi aleasă şi afectarea eventualului mandat prezidenţial. Vladimir Putin şi Administraţia de la Moscova au dezvoltat o preferinţă clară pentru republicanul Donald Trump", precizează raportul. "Vladimir Putin şi Administraţia Rusiei au încercat să crească şansele electorale ale lui Donald Trump prin discreditarea lui Hillary Clinton şi prezentarea candidatei democrate în mod nefavorabil. Toate cele trei agenţii de informaţii americane sunt de acord cu această concluzie. Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) au mare încredere în această concluzie; Agenţia pentru Siguranţa Naţională (NSA) are o încredere moderată în această concluzie", subliniază raportul.
Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - sunt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei. Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile.
Citește pe alephnews.ro: Iranul desfăşoară exerciţii militare în apropierea unităţilor nucleare. „Puterea” reunește membri ai armatei şi ai Gărzilor Revoluţionare islamice
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Documentele Reginei Elisabeta urmează să fie făcute publice în curând. Experții se tem de cenzurarea acestora
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe