- Home
- Externe
- NEW YORK, (27.09.2015, 14:59)
- Valentin Vidu - Mediafax
New York Times: Aproape 30.000 de luptători străini s-au alăturat Statului Islamic în Siria şi Irak
Aproape 30.000 de recruţi străini au ajuns în Siria şi Irak până în prezent, mulţi dintre ei pentru a se alătura Statului Islamic (SI), un număr dublu faţă de ultimul an, se tem serviciile americane de informaţii, dezvăluie The New York Times în pagina electronică de duminică.
Urmărește
2147 afișări
Statul Islamic (Foto: Hepta / Mediafax Foto)
Ziarul comentează că acest lucru este o dovadă puterncă a faptului că eforturile internaţionale de consolidare a controalelor la frontieră, de împărtăşire de informaţii şi de consolidare a luptei împotriva terorismului nu contribuie la diminuarea rândurilor luptătorilor jihadişti.
Printre cei care iau parte sau au încercat să ia parte la conflictele din Irak şi Siria se află peste 250 de americani, în contextul în care cu un în urmă numărul acestora era estimat la aproximativ 100, scrie NYE citând "oficiali din domeniul informaţiilor şi din domeniul aplicării legii".
Militarii americani au fost acuzaţi, în ultimele săptămâni, că minimalizează ameninţarea reprezentată de Statul Islamic în rapoarte de informaţii, prezentându-şi eforturile într-o lumină mai favorabilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coşmarul a luat sfârşit. Marinarul român ţinut ostatic în Yemen, primit de ministrul Emil Hurezeanu
-
Trump îl critică pe Zelenski pentru că „a vrut să lupte” la începutul războiului în loc să ajungă la un acord cu Putin: „El nu este un înger”
-
Minivacanţă. Coloane de maşini pe Valea Prahovei
În acest context, preşedintele american Barack Obama urmează să prezideze marţi un summit internaţional, în cadrul Adunării Generale a ONU, al liderilor ţărilor care luptă împotriva Statului Islamic şi altor extremişti violenţi.
Analişti americani în domeniul informaţiilor au pregătit, în acest sens, o evaluare confidenţială care conchide că arată 30.000 de luptători străini au călătorit în Irak şi Siria, începând din 2011, provenind din peste 100 de ţări.
În urmă cu un an, aceeaşi oficiali estimau acest aflux la aproximativ 15.000 de combatanţi, provenind din 80 de ţări, marea majoritate urmărind să lupte alături de SI.
Tot marţi, Congresul american urmează să publice un raport, în urma unei anchete bipartizane pe o perioadă de şase luni, cu privire la aceste călătorii, Raportul arată că, "în pofida eforturilor concertate de a opri afluxul (de jihadişti), am eşuat în a-i opri pe americani să plece în străinătate pentru a se alătura jihadiştilor", dezvăluie NYT.
Alte părţi ale unor politici ale administraţiei cu privire la Siria şi lupta împotriva SI au fost afectate, de asemenea, de eşecuri, potrivit aceeiaşi anchete.
În afară de atacurile aeriene împotriva unor ţinte SI efectuate de către o coaliţie de ţări occidentale şi arabe, Pentagonul a creat un program în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari pentru a forma rebeli sirieni "moderaţi", care a "produs doar o mână de luptători", de asemenea un eşec.
Totodată Rusia a sfidat încercările americane de a bloca o acumulare de forţe ruseşti la o nouă bază aeriană din Siria, un subiect despre care preşedintele american Barack Obama urmează să discute cu omologul său rus Vladimir Putin luni, în marja Adunării generale a ONU.
În plus, într-un gest care poate fi considerat o ruptură a continuităţii misiunii, generalul în retragere John R. Allen, emisarul diplomatic care coordonează coaliţia împotriva SI din septembrie 2014, a anunţat Casa Albă că urmează să demisioneze la sfârşitul anului.
Citeşte şi: Ministerul rus de Externe: Coaliţia coordonată de SUA a înregistrat progrese modeste împotriva grupului Stat Islamic
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe