- Home
- Externe
- WASHINGTON, (19.04.2019, 15:01)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
New York Times: Comisia Robert Mueller nu l-a EXONERAT pe Donald Trump, dar dovezile sunt insuficiente
Comisia procurorului Robert Mueller arată clar în raportul privind ingerinţele electorale ruse că nu l-a exonerat pe Donald Trump de suspiciunile privind obstrucţionarea justiţiei, deşi preşedintele susţine contrariul, în condiţiile dovezilor insuficiente, scrie cotidianul The New York Times.
Urmărește
441 afișări
NYT: Comisia Robert Mueller nu l-a exonerat pe Donald Trump, dar dovezile sunt insuficiente
Raportul Comisiei Mueller arată clar că preşedintele nu a fost exonerat
La pagina 182 (volumul II), raportul Comisiei de anchetă privind ingerinţele electorale ruse şi presupusele contacte ale echipei electorale a lui Donald Trump cu Moscova conţine următorul paragraf: "Dacă după investigaţia completă am fi încrezători asupra faptului că în mod clar preşedintele nu a comis acţiuni de obstrucţionare a justiţiei, am spune acest lucru".
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
"A stabili dacă domnul Trump a comis acţiuni de obstrucţionare a justiţiei implică probleme complicate juridice şi constituţionale care nu li se aplică cetăţenilor de rând, dar raportul subliniază clar că ancheta nu l-a exonerat pe preşedinte. Referindu-se la posibilitatea ca preşedintele să fi obstrucţionat justiţia prin exercitarea autorităţii constituţionale, în acţiuni precum demiterea directorului FBI James Comey, raportul notează că membrii Congresului au prerogativele de a interveni pentru a opri utilizarea în mod corupt a prerogativelor prezidenţiale. Democraţii din Congres în mod sigur vor face referire la terminologia folosită pentru a justifica continuarea anchetelor", comentează editoralista NYT Sharon LaFraniere.
"După o investigaţie de 22 de luni, procurorul special Robert Mueller a constatat că sunt dovezi insuficiente pentru a stabili dacă preşedintele sau colaboratorii săi au fost implicaţi într-o conspiraţie penală cu Rusia pentru a perturba scrutinul din 2016, în pofida numeroaselor contacte ale echipei sale de campanie cu ruşii. Raportul Comisiei Mueller a detaliat şi eforturile preşedintelui de a obstrucţiona ancheta, analizând dacă acţiunile constituie obstrucţionarea justiţiei", subliniază cotidianul The New York Times.
Dacă nu a fost nicio complicitate cu Rusia şi nicio acţiune de obstrucţionare a justiţiei, de ce atât de multe minciuni?
Matt Apuzzo, NYT: "Una dintre întrebările de importanţă majoră din ultimii doi ani - care a alimentat campaniile de presă, investigaţia federală şi verificările Congresului - este de ce atât de mulţi oameni din jurul preşedintelui Trump au minţit, au indus în eroare sau şi-au schimbat mărturiile. Cei care sperau că procurorul Robert Mueller va obţine răspunsurile la aceste întrebări vor fi dezamăgiţi. Şi Mueller pare să fie la fel de confuz ca toată lumea privind motivele".
Procurorul Mueller sugerează un model comportamental al lui Donald Trump în sensul afectării investigaţiei
Raportul Comisiei Mueller, pagina 157 (volumul II): "Incidentele au fost comise frecvent prin întâlniri între două persoane, în care preşedintele a încercat să îşi folosească prerogativele oficiale în afara canalelor oficiale. Aceste acţiuni merg de la eforturile de înlăturare din funcţie a procurorului special, la anularea efectelor recuzării procurorului general, de la tentativa de utilizare a prerogativelor oficiale pentru limitarea scopului investigaţiei la contacte directe şi indirecte cu martori, cu potenţialul de a influenţare a mărturiilor acestora (...)".
Raportul Comisiei de anchetă arată că Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, nu s-a deplasat deloc la Praga pentru a se întâlni cu ruşi
Raport, pagina 139 (volumul II): "La începutul lunii mai 2017, Michael Cohen a primit solicitări din partea Congresului pentru a furniza declaraţii şi documente pentru investigaţiile parlamentare privind ingerinţele electorale ruse în scrutinul prezidenţial din 2016. La acea vreme, Cohen a înţeles că interesul Congresului asupra lui se referea la o întâlnire pe care ar fi avut-o (...) cu oficiali ruşi, la Praga, în timpul campaniei electorale. Cohen nu s-a deplasat deloc la Praga şi nu era preocupat de aceste suspiciuni (...). Pe 18 mai 2017, Cohen s-a întâlnit cu preşedintele pentru a discuta despre solicitările Congresului, iar preşedintele l-a instruit pe Cohen să coopereze deoarece nu era nicio problemă în acest caz".
NYT notează că actualul procuror general, William Barr, a redactat masiv fragmentele din raport despre presupusele dovezi ale contactelor echipei electorale a lui Donald Trump cu site-ul WikiLeaks. William Barr a argumentat că aceste tipuri de materiale trebuie ţinute secrete, fiind relevante pentru potenţiale aspecte penale în curs.
Departamentul Justiţiei a furnizat Congresului raportul complet al Comisiei de anchetă Robert Mueller, dar în public a fost prezentată o versiune redactată.
Comisia Robert Mueller a depistat o serie de posibile infracţiuni în cursul anchetei şi a formulat recomandări de continuare a investigaţiilor în 14 cazuri.
Donald Trump s-a temut că ancheta va aduce "sfârşitul mandatului" său şi a încercat să îl demită pe procurorul Robert Mueller
Conform raportului Comisiei Robert Mueller, în mai 2017, când a aflat că Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general, l-a numit pe Robert Mueller procuror special responsabil de investigaţia privind ingerinţele electorale ruse şi presupusa colaborare a echipei sale de campanie cu Moscova, Donald Trump a declarat: "Este teribil. Acesta este sfârşitul preşedinţiei mele".
În iunie 2017, pe fondul relatărilor că Donald Trump ar fi fost anchetat pentru obstrucţionarea justiţiei, preşedintele SUA i-a cerut consilierului juridic de la Casa Albă, Donald "Don" McGahn, să îl îndemne pe procurorul general să îl demită pe Robert Mueller întrucât ar fi fost în situaţii de "conflict de interes" şi trebuia "înlăturat". Don McGahn a refuzat să îndeplinească ordinul.
În raport, procurorul special Robert Mueller a apreciat că unele acţiuni ale preşedintelui Donald Trump pot fi asimilate obstrucţionării justiţiei, dar fapta nu există deoarece subalternii au refuzat să aplice ordinele. "Chiar dacă ar putea fi mai dificil să stabilim că acţiunile publice ar fi motivate de o intenţie coruptă, puterea preşedintelui de a influenţa acţiuni, persoane şi evenimente este amplificată de abilitatea unică de a atrage atenţia prin mijloacele de comunicare în masă. Şi niciun principiu juridic nu exclude acţiunile publice din statutul actelor de obstrucţionare a justiţiei", a afirmat Robert Mueller, referindu-se la demiterea directorului FBI James Comey şi la cazul lui fostului consilier prezidenţial Michael Flynn.
"Eforturile preşedintelui de a influenţa investigaţia au fost în ce mai mare parte lipsite de succes, dar acest lucru în principal deoarece persoanele din anturajul preşedintelui au refuzat să aplice ordinele sau să dea curs solicitărilor lui", se arată în raport.
Donald Trump consideră că raportul Comisiei Mueller confirmă că este nevinovat
Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat joi că raportul Comisiei Robert Mueller arată clar că nu au existat contacte electorale cu Rusia şi nici acţiuni de obstrucţionare a justiţiei. "Nu a fost nicio complicitate şi nicio acţiune de obstrucţionare a justiţiei. Jocul s-a încheiat pentru cei care instigă la ură şi pentru democraţii radicali de stânga", a transmis Donald Trump, prin Twitter, după publicarea versiunii redactate a raportului Comisiei Robert Mueller.
Liderii opoziţiei din SUA constată "diferenţe puternice" privind interpretarea raportului Mueller
Liderii opoziţiei din SUA, Nancy Pelosi şi Chuck Schumer, au constatat că există "diferenţe puternice" între interpretarea secretarului Justiţiei, William Barr, şi ceea ce scrie în raportul Comisiei Robert Mueller despre presupusa obstrucţionare a justiţiei de către preşedintele Donald Trump. "Sunt diferenţe puternice între ceea ce a spus procurorul general Barr despre obstrucţionarea justiţiei şi ceea ce a spus procurorul special Robert Mueller despre obstrucţionarea justiţiei", au afirmat, într-o declaraţie comună, Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, şi Chuck Schumer, liderul minorităţii democrate din Senatul SUA. "Pe măsură ce continuăm să evaluăm raportul, un lucru este clar: procurorul general Barr a prezentat concluzia că preşedintele nu a obstrucţionat justiţia, în timp ce raportul Mueller pare să evidenţieze această concluzie", subliniază liderii Partidului Democrat din SUA.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Oficial american: Raportul lui Mueller demonstrează că Trump a încercat să obstrucţioneze justiţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe