New York Times: Cum au ajuns discursurile calomnioase la adresa lui George Soros în centrul dezbaterilor publice

Discursurile cu accente denigratoare ale unor activişti politici de dreapta la adresa miliardarului George Soros, unul dintre donatorii Partidului Democrat din SUA, s-au mutat treptat în ultimii ani din sferele marginale ale spaţiului public în centrul dezbaterii politice, comentează New York Times.

Urmărește
1179 afișări
Imaginea articolului New York Times: Cum au ajuns discursurile calomnioase la adresa lui George Soros în centrul dezbaterilor publice

New York Times: Cum au ajuns discursurile calomnioase la adresa lui George Soros în centrul dezbaterilor publice

"La câteva ore după ce a fost informat săptămâna trecută că a fost primit un dispozitiv exploziv la reşedinţa sa situată la periferia oraşului New York, George Soros, investitor miliardar şi donator al Partidului Democrat din SUA, a primit un telefon de la colegi pentru a discuta despre o altă ameninţare: acţiunile Guvernului autoritarist din Ungaria în scopul închiderii Universităţii înfiinţate în Budapesta. Tentativa de atac cu bombă din New York - despre care s-a stabilit ulterior că s-a înscris într-o serie de tentative similare vizându-i pe principalii critici ai preşedintelui Donald Trump - nu a apărut pe neaşteptate. Nu este o coincidenţă că domnul Soros se confruntă cu opoziţie intensă şi cu ameninţări în acelaşi timp în două ţări situate la distanţă de mii de kilometri", explică editorialiştii Kenneth Vogel, Scott Shane şi Patrick Kingsley într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "Cum s-a mutat calomnierea lui George Soros din zonele marginale spre centrul spaţiului public".

"Pe ambele maluri ale Atlanticului, o reţea de activişti şi politicieni de dreapta au petrecut ani încercând să îl portretizeze pe George Soros nu doar ca fiind un puternic adversar politic, ci personificarea a tot ce ei detestă. Recurgând la o formă de antisemitism codificat, l-au portretizat ca fiind liderul unei mişcări «globaliste», un radical de stânga care ar submina ordinea stabilită, încercând să dilueze caracterul de rasă albă, creştin, al societăţilor, prin imigraţie. În acest proces, au împins versiunea lor despre George Soros, în vârstă de 88 de ani, dinspre zonele obscure ale Internetului şi din emisiuni radio spre centrul dezbaterilor politice", cred editorialiştii NYT.

"Soros este denigrat deoarece este eficient", afirmă Stephen Bannon, fost director pentru strategii de campanie al lui Donald Trump şi fost consilier la Casa Albă care acum încearcă să promoveze o mişcare naţionalistă coordonată, în Europa şi Statele Unite, pentru contracararea influenţei construite de George Soros în zona politică de stânga. "Pot doar să sper că într-o zi voi fi la fel de eficient ca el, şi la fel de calomniat", a spus Bannon, catalogând ameninţările cu bombă drept "biletul de intrare în această arenă".

La postul tv Fox News, în apelurile Partidului Republican pentru colectarea de fonduri şi în studiile grupurilor de lobby conservatoare, George Soros este catalogat drept un simbol al liberalismului devenit agresiv. Preşedintele Donald Trump, un politician republican, îl menţionează în postările pe Twitter şi în discursuri ca fiind finanţatorul protestelor împotriva sa, iar familia prezidenţială şi consilierii merg uneori mai departe. Donald Trump jr. a distribuit prin Twitter anul acesta acuzaţia lansată de actriţa Roseanne Barr că George Soros este "nazist".

În campania electorală premergătoare scrutinului parlamentar din SUA, în care George Soros finanţează Partidul Democrat, miliardarul este acuzat că le oferă bani şi imigranţilor latino-americani care se îndeaptă spre Statele Unite, că susţine prezenţa unui stat paralel în birocraţia federală şi protestele faţă de numirea de către Donald Trump a unui judecător controversat într-un post la Curtea Supremă de Justiţie din SUA. În Europa, acţiunile împotriva lui George Soros sunt alimentate de lideri naţionalişti precum premierul Ungariei, Viktor Orban, şi de politicieni din foste ţări comuniste precum Macedonia, Albania şi Rusia.

"Este bancher, este evreu, face donaţii pentru Partidul Democrat - este furtuna perfectă pentru denigrare de către politicienii de dreapta, în SUA şi în Europa", explică Michael Posner, avocat pentru drepturile omului şi fost oficial în Departamentul de Stat în timpul Administraţiei Barack Obama.

George Soros a oferit principalului său grup, Fundaţia pentru o Societate Deschisă, 32 de miliarde de dolari pentru ceea ce organizaţia numeşte drept eforturi de construire a democraţiei în Statele Unite şi în lume. În plus, în Statele Unite, George Soros a contribuit personal cu peste 75 de milioane de dolari de-a lungul anilor la activităţile unor candidaţi şi organizaţii, conform Comisiei Federale Electorale şi Serviciului Intern pentru Venituri.

"Iniţial, George Soros s-a concentrat pe susţinerea democraţiilor apărute după dizolvarea Uniunii Sovietice. Însă, pe măsură ce în Statele Unite a devenit un activist politic tradiţional, conservatorii au intensificat eforturile pentru a-l discredita - şi pentru a-i folosi imaginea în scopul discreditării candidaţilor şi cauzelor pe care le susţine - uneori exagerând ori caracterizând greşit rolul său în acţiuni ale unor grupuri pe care le finanţează şi, în alte situaţii, prin campanii de imagine catalogate drept antisemite. (...) Ultima reclamă folosită în 2016 de echipa de campanie a lui Donald Trump îl prezenta pe George Soros - precum şi pe Janet L. Yellen, la acea vreme preşedinte al Rezervelor Federale, şi pe Lloyd Blankfein, directorul Goldman Sachs, ambii evrei - drept exemple de «interese speciale mondiale» care s-au îmbogăţit de pe urma americanilor care muncesc. Dincolo de orice altceva, George Soros a fost ridicat de Donald Trump şi de aliaţii acestuia la o notorietate mai mare în discursul elaborat pentru campania electorală din 2018. I-au atribuit rol principal în ameninţarea pe care ei susţin că o reprezintă imigranţii din America Centrală care se îndreaptă spre SUA şi în ceea ce au numit drept «gloata» democrată care a protestat faţă de numirea judecătorului Brett Kavanaugh într-un post la Curtea Supremă de Justiţie", observă editorialiştii NYT.

Organizaţia Judicial Watch a preluat o temă utilizată de membri republicani ai Congresului SUA în scrisori trimise Departamentului de Stat şi Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională în care Fundaţia pentru o Societate Deschisă a lui George Soros este acuzată că foloseşte fonduri publice pentru promovarea unei agende liberale în Albania, Colombia, Macedonia şi România. Un purtător de cuvânt al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă a declarat că programele la care se face referire se concentrează pe teme semnificative pentru "idealuri americane" precum combaterea corupţiei şi promovarea principiilor statului de drept.

George Soros a donat peste 15 milioane de dolari în actualul ciclu electoral pentru susţinerea candidaţilor Partidului Democrat din SUA. Reprezentanţii lui George Soros afirmă că acesta a oferit un milion de dolari grupului Proiectul de Integritate a Democraţiei (Democracy Integrity Project), înfiinţat după scrutinul prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016 pentru a investiga presupusele ingerinţe străine în procesul electoral şi pentru a depista presupuse legături ale lui Donald Trump cu grupuri de interese ruse.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici