- Home
- Externe
- MOSCOVA, (26.10.2018, 18:47)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
New York Times: Mihail Gorbaciov îndeamnă aliaţii SUA să nu devină "rampe de lansare a rachetelor americane"
Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a îndemnat, vineri, aliaţii Statelor Unite să nu devină "rampe de lansare a rachetelor americane", în contextul deciziei Administraţiei Donald Trump de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), informează cotidianul The New York Times.
Urmărește
3481 afișări
New York Times: Mihail Gorbaciov îndeamnă aliaţii SUA să nu devină "rampe de lansare a rachetelor americane"
Mihail Gorbaciov a amintit că Tratatul INF şi seria de Tratate pentru Reducerea Armamentului Strategic (START) au facilitat diminuarea substanţială a numărului bombelor atomice ruse şi americane.
"Încă există prea multe arme nucleare în lume, dar arsenalele americane şi ruse reprezintă doar o parte din ceea ce erau în perioada Războiului Rece", a declarat Mihail Gorbaciov într-un editorial publicat în cotidianul The New York Times.
"A fost anunţată o nouă cursă a înarmării. Tratatul INF nu este prima victimă a militarizării afacerilor mondiale. În anul 2002, Statele Unite s-au retras din Tratatul Antibalistic, anul acesta s-au retras din Acordul nuclear iranian. Cheltuielile militare au crescut până la niveluri astronomice şi continuă să crească", a notat Mihail Gorbaciov, care săptămâna trecută a catalogat drept "iresponsabilă" decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, privind retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
"Ca pretext pentru retragerea din Tratatul INF, Statele Unite au invocat presupuse încălcări de către Rusia a prevederilor acordului", a subliniat Gorbaciov, amintind că Moscova a exprimat preocupări similare faţă de respectarea de către Washington a Tratatului, dar administraţiile americane au evitat discuţiile.
"Cu suficientă voinţă politică, toate problemele referitoare la respectarea actualelor tratate pot fi rezolvate. Dar, după cum am observat în ultimii doi ani, preşedintele SUA are în minte un alt scop. Este vorba de eliberarea Statelor Unite de toate obligaţiile, de toate constrângerile, nu doar în materie de arme nucleare. Practic, Statele Unite au asumat iniţiativa de a distruge întregul sistem de tratate şi acorduri internaţionale care au servit drept bază pentru menţinerea păcii şi securităţii după al II-lea Război Mondial", a apreciat fostul preşedinte al Uniunii Sovietice.
"Oare este prea târziu să revenim la dialog şi negocieri? Nu vreau să îmi pierd speranţa. Sper că Rusia va avea o poziţie fermă, dar echilibrată. Sper că aliaţii SUA vor decide, după o analiză serioasă, să refuze să devină rampe de lansare a rachetelor americane", a subliniat Mihail Gorbaciov, cerând acţiuni inclusiv din partea Consiliului de Securitate ONU.
Vladimir Putin: Ţările care găzduiesc sisteme balistice americane vor fi ţinte ale Rusiei
Ţările europene care găzduiesc sisteme de rachete americane vor deveni ţinte ale Rusiei în cazul unui război, a avertizat miercuri seară preşedintele Vladimir Putin, în contextul deciziei Administraţiei Donald Trump de retragere a SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).
Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Liderul de la Casa Albă susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului. Kremlinul a avertizat că situaţia riscă să devină "periculoasă".
Miercuri seară, Vladimir Putin a atras atenţia că naţiunile europene care găzduiesc sisteme balistice americane incompatibile cu Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare riscă să devină ţinte ale Rusiei. "Dacă Statele Unite se retrag din Tratatul INF, ce vor face cu noile rachete? Dacă vor fi aduse în Europa şi vor fi montate acolo, noi vom fi nevoiţi să avem o reacţie simetrică. Deci, dacă vor face asta, trebuie să înţeleagă că teritoriile naţiunilor respective riscă să fie ţinte ale unui atac de ripostă. Nu sunt sigur că trebuie să ajungem la o astfel de escaladare a situaţiei în Europa. Eu nu văd niciun motiv pentru acest lucru şi, repet, nu este alegerea noastră, nu este ceva ce vrem noi", a declarat Vladimir Putin miercuri seară, în cursul întrevederii pe care a avut-o la Moscova cu premierul Italiei, Giuseppe Conte.
Uniunea Europeană a avertizat Administraţia Donald Trump că decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, va genera "instabilitate" şi o "cursă a înarmării", cu efecte asupra ţărilor europene. Bruxellesul a îndemnat Washingtonul şi Moscova să continue dialogul pentru menţinerea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), în contextul în care Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va dezvolta noi rachete atomice după decizia Washingtonului de retragere din acest acord. "Statele Unite şi Federaţia Rusă trebuie să continue dialogul constructiv pentru menţinerea Tratatului şi pentru a se asigura că este aplicat în mod complet şi verificabil", a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. UE îl avertizează pe preşedintele american, Donald Trump, că retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, un element de bază în structura de securitate a Europei, va avea efecte asupra întregii lumi. "Ne aşteptăm ca Statele Unite să analizeze consecinţele pe care eventuala retragere din Tratatul INF le va avea asupra propriei securităţi, asupra securităţii aliaţilor şi a întregii lumi. Lumea nu are nevoie de o nouă cursă a înarmării, care nu ar fi în avantajul nimănui, ci, dimpotrivă, ar aduce şi mai multă instabilitate", a transmis Uniunea Europeană.
Kremlinul a semnalat că Rusia va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de rachete nucleare. "Este vorba de securitatea strategică. Măsurile de acest fel pot face lumea mai periculoasă", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. "Retragerea SUA din acest Tratat forţează Rusia să ia măsuri pentru a-şi garanta securitatea. Dacă Statele Unite dezvoltă noi sisteme, sunt necesare măsuri din partea Rusiei pentru restabilirea echilibrului de forţe", a subliniat Peskov.
Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a anunţat sâmbătă seară preşedintele Donald Trump. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.
Statele membre NATO cred că Rusia încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare şi au cerut în mod repetat să obţină informaţii despre un nou sistem de rachete. "În lipsa unui răspuns credibil din partea Rusiei despre noul tip de rachetă, aliaţii cred că cea mai plauzibilă evaluare ar fi că Rusia încalcă Tratatul INF", a declarat luni Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO.
Washingtonul insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov.
Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: MONITORUL APĂRĂRII | Rusia avertizează: Riscurile militare s-au amplificat în zona Mării Negre din cauza acţiunilor Statelor Unite şi NATO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe